ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια του πρώτου Μνημονίου

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια του πρώτου Μνημονίου

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, στέλνοντας μήνυμα αξιοπιστίας προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του,αναφέρει  το Bloomberg.

«Θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε νωρίτερα, πριν από το τέλος του έτους», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα. «Είναι δέσμευση προς τους επενδυτές», τόνισε.

Το πρακτορείο αναφέρει πως ο Μητσοτάκης κέρδισε μια μεγάλη πλειοψηφία τον περασμένο μήνα για να παραμείνει άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, με τους πολίτες να δίνουν στη συντηρητική κυβέρνησή του εντολή να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές τις οποίες είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Αυτό θα σημάνει την κατάργηση του χρέους της Ελλάδας των 356 δισεκατομμυρίων ευρώ (388 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το υψηλότερο σε σχέση με την παραγωγή στη ζώνη του ευρώ.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, 13 χρόνια αφότου χάθηκε στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο 55χρονος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε. «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Η απόδοση των διετών ομολόγων σημείωσε πτώση μετά τα σχόλια Μητσοτάκη, στο 3,42% από 3,56% νωρίτερα.

Η πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF) θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που παρά λίγο να κοστίσουν στη χώρα την αποβολή της από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Το Bloomberg αναφέρει πως η Moody's και η Scope Ratings ανέφεραν ότι η εκλογική νίκη Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικό θετικό γεγονός για τη χώρα. Το Greek Loan Facility αφορά μέρος του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα (πρώτου μνημονίου), που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010, ύψους 53 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν πρόωρη αποπληρωμή, γράφει το Bloomberg.

«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», είπε ο Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει ανακάμψει σχεδόν στο σημείο που ήταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της (28%) και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Άνοδος άνω του 39% σημειώνει εφέτος ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα το πλήρες ποσό των δανείων που της χορηγήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίς τα διμερή δάνεια GLF που χορηγήθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες. Η διευκόλυνση αυτή ήταν μέρος του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 ύψους 53 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ ήταν πρόωρη αποπληρωμή.

Σχετικές ειδήσεις