ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο έως 40% από την 1η Ιανουαρίου 2024 - Μόνιμο το youth pass

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο έως 40% από την 1η Ιανουαρίου 2024 - Μόνιμο το youth pass
INTIME

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και όσα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, το πρώτο νομοσχέδιο που θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση θα περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Τα νέα είναι καλά για 660.000 δημοσίους υπαλλήλους. Ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα φθάσει στα 840 ευρώ από τα 780 ευρώ σήμερα και θα εξισωθεί –σε συνδυασμό με την αύξηση των επιδομάτων– με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, η αύξηση των αποδοχών στα 840 ευρώ και η προσθήκη επιδόματος τέκνων για εργαζόμενο με ένα παιδί οδηγεί τις μηνιαίες αποδοχές στα 910 ευρώ, όσα δηλαδή θα έπαιρνε και ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα σε ετήσια βάση, οι αποδοχές στον δημόσιο τομέα για νεοεισερχόμενο υποχρεωτικής εκπαίδευσης ανέρχονται σε 9.360 ευρώ, στον ιδιωτικό τομέα οι 14 μισθοί των 780 ευρώ οδηγούν σε ετήσιες αποδοχές 10.920 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι ετήσιες αποδοχές για νεοεισερχόμενο υποχρεωτικής εκπαίδευσης με ένα παιδί θα είναι επίσης κοντά στις 10.920 ευρώ.

Στα οικογενειακά επιδόματα, δημόσιοι υπάλληλοι με ένα παιδί από τις αρχές του έτους θα λαμβάνουν 70 ευρώ (από 50), με δύο παιδιά 120 ευρώ (από 70), με τρία παιδιά 170 ευρώ (από 120) και με τέσσερα παιδιά 220 ευρώ (από 170).

Με την οριζόντια αύξηση και με τον συνυπολογισμό των επιδομάτων με ιδιαίτερη έμφαση στα οικογενειακά και τα επιδόματα θέσης ευθύνης, οι αυξήσεις στο Δημόσιο αγγίζουν ακόμα και το 30% με 40%.

Σημειώνεται ότι με βάση τον εισαγωγικό μισθό των 840 ευρώ θα προσδιορίζονται και οι εισαγωγικοί μισθοί του πρώτου μισθολογικού κλιμακίου των κατηγοριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών.

Συνεχίζεται το Market Pass, μόνιμο μέτρο το Youth Pass και κατώτατος μισθός στα 950€

Για την επόμενη τετραετία η κυβέρνηση εστιάζει επίσης σε φοροελαφρύνσεις, ενώ συνεχίζονται τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, όπως Market Pass και Youth Pass. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν ορίζοντα τετραετίας.

Βασικό μέτρο είναι ότι αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα στους δημόσιους υπαλλήλους και πλέον θα ανέρχεται από 20€ έως 50€.

Τα νέα ποσά έχουν ως εξής:

-Για 1 παιδί από 50 € στα 70 €

-Για 2 παιδιά από 70€ στα 120 €

-Για 3 παιδιά από 120€ στα 170 €

Οι νέες φοροελαφρύνσεις

Στα μέτρα της επόμενης τετραετίας προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000€ για οικογένειες με παιδιά για 700.000 φορολογούμενους, με όφελος 90€ για οικογένεια με ένα παιδί, όφελος 220€ με δύο ή περισσότερα παιδιά.

Ακόμη, έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφαλισμένα σπίτια έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ απαλλάσσονται μόνιμα από φαρμακευτικές δαπάνες.

Τα μεσοπρόθεσμα οικονομικά μέτρα

Τέλος, τα οικονομικά μέτρα για την επόμενη τετραετία προβλέπουν σταδιακή μείωση τεκμηρίων κατά 30%, υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και εστιάζουν στον «πόλεμο» της φοροδιαφυγής.

Κουαρτέτο παρεμβάσεων για να στηριχθούν οι συνταξιούχοι

Τέσσερα μέτρα στήριξης για το σύνολο των συνταξιούχων εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος «προσωπικής διαφοράς», την αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε ποσοστό άνω του 3%, την απαλλαγή από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ, καθώς και την κατάργηση της μείωσης συντάξεων κατά 30% σε όσους εργάζονται, με την επιβολή μικρής ειδικής εισφοράς στο εισόδημα.

Το σύνολο των ευνοϊκών παρεμβάσεων, κάποιες από τις οποίες είναι ήδη θεσμοθετημένες (όπως η αύξηση των συντάξεων το 2024), αφορούν 2,7 εκατ. συνταξιούχους και θα εφαρμοστούν σταδιακά το επόμενο διάστημα.

Αμεσα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να θεσμοθετηθεί μόνιμα πλέον η πλήρης απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στα φάρμακα. Αφορά στην πράξη όλους τους συνταξιούχους που σταδιακά, από το 2016 έως και το 2020, έχασαν το ΕΚΑΣ.

Η απαλλαγή τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ανανεωνόταν με νομοθετικές παρεμβάσεις και η τελευταία, που θεσμοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, λήγει στο τέλος του 2023. Σε δεύτερο χρόνο, το αργότερο όμως έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα θεσμοθετηθεί εκ νέου η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν θα λάβουν την αύξηση του 2024 στις συντάξεις, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

Για το τρέχον έτος, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης «προσωπικής διαφοράς» ήταν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έλαβαν ή έλαβαν σημαντικά χαμηλή αύξηση. Βάσει των υπολογισμών, κάθε χρόνο και για τα επόμενα 4 έτη θα σβήνουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως: όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024. Το επίδομα θα δοθεί, κατά τα πρότυπα του 2023, που ήταν 200-300 ευρώ, με στόχο να στηριχτούν οι συνταξιούχοι μέχρι να «σβήσει» εντελώς η προσωπική τους διαφορά.

Συνδέεται δε άμεσα με την τρίτη παροχή, την αύξηση των συντάξεων, από 1ης Ιανουαρίου 2024, σε ποσοστό άνω του 3%. Ο νόμος, που ενεργοποιήθηκε και το 2023, προβλέπει αυξήσεις των συντάξεων εντός του 2024, με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του 2023. Η αύξηση εκτιμάται ότι θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 3,4%, καθώς στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα υπάρχει υψηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη. Στο τελικό ποσοστό θα πρέπει άλλωστε να προστεθεί και ένα 0,5% που έχει απομείνει από το 2023.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και κάποιες δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων, που εξακολουθούν να εργάζονται. Η μείωση της σύνταξης κατά 30%, με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο, θα καταργηθεί. Στη θέση της θα θεσμοθετηθεί ένα «μικρό ποσοστό», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες από το βήμα της Βουλής, στο επιπλέον εισόδημα. Στόχος της παρέμβασης είναι να δοθεί πρόσθετο κίνητρο στους συνταξιούχους να δουλεύουν νόμιμα και να δηλώνουν το εισόδημα που σήμερα εκτιμάται ότι αποκρύπτουν.

Με αυτόν τον τρόπο, θεωρείται ότι δεν θα αυξηθεί η απώλεια του ΕΦΚΑ από την κατάργηση του «πέναλτι» 30% στη σύνταξη. Το τελικό ποσοστό «ειδικής εισφοράς», που πιθανότατα θα κρατείται πριν από τη φορολόγηση και θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ, δεν έχει ακόμη κλειδώσει, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετρούν τα πιθανά σενάρια, ώστε και οι συνταξιούχοι να βγουν κερδισμένοι, και να αποτραπεί η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, και ο ΕΦΚΑ να μην έχει σημαντικές απώλειες.

Σχετικές ειδήσεις