ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλεισμένοι οι μικροκαταθέτες από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Αποκλεισμένοι οι μικροκαταθέτες από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου
Unsplash

Λάθος εντυπώσεις δημιουργεί η αναφορά από κυβερνητικά στελέχη πως οι Έλληνες μικροεπενδυτές έχουν πρόσβαση στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και πως μπορούν να επενδύσουν τις καταθέσεις τους σε αυτά.

Τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η επικείμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του 15% των τόκων στα έντοκα γραμμάτια που κρατούν νομικά πρόσωπα, η οποία ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων θα στρέψει τους επενδυτές λιανικής σε αυτά τα χρεόγραφα.

Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά είναι πως οι τράπεζες που αποκτούν τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τα κρατούν και δεν τα διαθέτουν στο επενδυτικό κοινό ή για να ακριβολογούμε όταν τα διαθέτουν, το κάνουν επιλεγμένα, μόνον σε μεγάλους επενδυτές.

Με απλά λόγια, εάν ένας επενδυτής ζητήσει από μια τράπεζα να του δώσει μερίδια από έντοκα γραμμάτια τρίμηνα, εξάμηνα ή ετήσια αξίας χαμηλότερης των 100.000 ευρώ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα, διότι η τράπεζα τα κρατάει στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της.

Ο μόνος τρόπος να σταματήσει να συμβαίνει αυτό είναι οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες μέλη του ΣΜΕΧΑ να αποκτήσουν πρόσβαση στις εκδόσεις των εντόκων με νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή να προβλεφθεί πως μέρος των εκδόσεων θα πηγαίνει στην λιανική μέσω των ΑΕΠΕΥ.

Στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εξετάσθηκε το θέμα της «ψαλίδας» χορηγήσεων - καταθέσεων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου συμφωνήθηκε η διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με τραπεζικά προϊόντα, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες. Το βάρος θα δοθεί στις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν αυξημένες αποδόσεις για μεγάλες διάρκειες έως 2 χρόνια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στις προθεσμιακές καταθέσεις έως 1 έτος το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,31% για τους ιδιώτες, ενώ για τις επιχειρήσεις το αντίστοιχο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,10%. Για διάρκειες άνω του 1 έτους το επιτόκιο ανήλθε τον Μάιο στο 1,70% έναντι 2,46% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για τις προθεσμιακές καταθέσεις σε ιδιώτες άνω του 1 έτους.