ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο η συνάντηση Χατζηδάκη με τους servicers

Αύριο η συνάντηση Χατζηδάκη με τους servicers
INTIME

Τη σκυτάλη των συναντήσεων με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα παίρνουν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης που θα συναντηθούν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και το πλαίσιο των νέων κανόνων και υποχρεώσεων ενημέρωσης και διαφάνειας για τους servicers, που δρομολογεί το υπουργείο.

Οι υποχρεώσεις θα συνοδεύονται με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση προς τους οφειλέτες. Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, μελετώνται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Παράλληλα, κίνητρα προκειμένου να καταστεί ελκυστική η επένδυση στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ζητούν τα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην διαδικασία, θεωρώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές με την άνοδο των επιτοκίων δυσκολεύει το επενδυτικό περιβάλλον.

Τα επενδυτικά funds (Fortress, DavidsonKempner, Bain, Bracebridge και CRC) που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στον Φορέα, υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους στα τέλη Μαρτίου και από την εξέλιξη του ανταγωνιστικού διαλόγου που θα ακολουθήσει θα κριθεί το τελικό επενδυτικό ενδιαφέρον και η υποβολή ή όχι δεσμευτικών προσφορών.

Για τα funds βασικοί μοχλοί για τη βελτίωση της ελκυστικότητας του Φορέα για επενδυτές και δανειολήπτες είναι:

  1. Η μείωση φορολογικής επιβάρυνσης για τα ακίνητα που θα αποκτηθούν από τον Φορέα και η απαλλαγή τους από τον φόρο ακίνητης περιουσίας, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος μεταβίβασης.
  2. Η απαλλαγή τους από την υποχρέωση νομιμοποίησης τυχόν παρατυπιών που φέρουν αυτά τα ακίνητα, υποχρέωση που θα πρέπει να ισχύσει μόνο εφόσον το ακίνητο μεταβιβαστεί σε τρίτο.
  3. Η πιθανή κρατική εγγύηση για μείωση του κόστους του χρέους.
  4. Η αύξηση της επιδότησης των 70-210 ευρώ που ισχύει σήμερα, προκειμένου να είναι προσιτή η επένδυση με δεδομένη την άνοδο των τιμών των ενοικίων, αλλά και την ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Στο βαθμό που το ύψος του ενοικίου που θα πληρώνουν αυτά τα νοικοκυριά θα καθοριστεί βάσει της εμπορικής αξίας τους ακινήτου, το επίπεδο της επιδότησης που προβλέπεται σήμερα, δεν θεωρείται ελκυστικό για να στηρίξει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
  5. Η προσαρμογή της περιόδου για την οποία καταβάλλεται η επιδότηση με πιθανή επέκταση του μέτρου της επιδότησης έως ότου το ακίνητο αποκτηθεί από τον δανειολήπτη.
  6. Η δυνατότητα του Φορέα να αγοράζει τα ακίνητα σε μειωμένη τιμή μέσω πλειστηριασμών.