ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για ακίνητο - φιλέτο στο Πόρτο Χέλι

Νέος διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για ακίνητο - φιλέτο στο Πόρτο Χέλι

Στην αξιοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» γης στο Πόρτο Χέλι του Δήμου Ερμιονίδας προχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ξεκινάει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση έκτασης 627 στρεμμάτων στην περιοχή «Βερβερόντα». 

Πρόκειται για ένα αναξιοποίητο ακίνητο επί σειράν ετών, το οποίο πριν από αρκετές δεκαετίες προοριζόταν για τη δημιουργία τοπικού αεροδρομίου, ένα σχέδιο που ποτέ δεν προχώρησε.

Σημειωτέον ότι το ακίνητο βρίσκεται λίγο πριν από την είσοδο στον οικισμό του Πορτοχελίου, σε απόσταση 500 μέτρων από το κέντρο του και πολύ κοντά στο υφιστάμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα AKS.Εχει, δε, πανοραμική θέα στον κόλπο της πόλης.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το ακίνητο ενδείκνυται είτε για χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, είτε για μεταφορικές υποδομές, μέσω της επαναφοράς του πρότερου σχεδιασμού. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 5η Οκτωβρίου 2023.

Σήμερα οι δυνατότητες δόμησης είναι περιορισμένες και οποιαδήποτε μεγαλύτερη ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εκπόνησης ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Να πολεοδομηθεί δηλαδή με προεδρικό διάταγμα, μετά την έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης και τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί πως η πρώτη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που διενεργήθηκε για την ανάπτυξη του ακινήτου για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ έγινε το 2015. Τότε έγινε και η πρώτη συντεταγμένη απόπειρα αξιοποίησής του με διαγωνιστική διαδικασία η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2015. Ομως τον Μάιο του 2016 ο διαγωνισμός «πάγωσε» εξαιτίας εκκρεμοτήτων που σχετίζονταν με τον χαρακτήρα του ακινήτου, τα τμήματα που ανήκουν σε δασικές περιοχές, τις δυνητικές χρήσεις του κ.λπ.