ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτιά στο κόστος του φυσικού αερίου και του ρεύματος βάζουν τα τέλη μεταφοράς

Φωτιά στο κόστος του φυσικού αερίου και του ρεύματος βάζουν τα τέλη μεταφοράς
INTIME

Αύξηση στα τιμολόγια του φυσικού αερίου επιφέρουν τα τέλη μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ.

Για το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες η διοίκηση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, η μέση ταρίφα ανεβαίνει κατά περίπου 18% σε σχέση με το 2022. Από τα 1,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 2,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για το 2024 θα υποχωρήσει στα 1,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν τιμές για το 2025 και 2026 στα 1,77 και 1,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντίστοιχα. Με πιο απλά λόγια τα τέλη μεταφοράς στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παραμένουν στα επίπεδα του 2022.

Με το κόστος αυτό δεν επιβαρύνονται, όμως, μόνο οι τελικοί καταναλωτές φυσικού αερίου. Επηρεάζει για παράδειγμα και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αφού το συγκεκριμένο καύσιμο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως παρά το ότι η χώρα μας έχει αυξήσει τις πηγές εισόδου φυσικού αερίου, όπως η προσθήκη του TAP, η αδιάλειπτη λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να προστεθεί και το FSRU Αλεξανδρούπολης, εντούτοις τα κόστη για τους χρήστες του εθνικού συστήματος και κατ’ επέκταση των καταναλωτών θα αυξάνονται.