ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 27 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Στα 27 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου
Getty Images / picture alliance / Contributor

Στα 27 ευρώ είναι σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Η έντονη εβδομαδιαία πτώση έρχεται καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι ήδη γεμάτες πάνω από 80% και οι ροές από τη Νορβηγία, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, αυξάνονται και πάλι, παρά τα έργα που εξακολουθούν να επηρεάζουν ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας.

Τα υψηλά αποθέματα σημαίνουν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να εξαντλήσει τον αποθηκευτικός της χώρο μέχρι τον Σεπτέμβριο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο χαμηλότερα μπορούν να κινηθούν οι τιμές πριν η περιοχή βρεθεί με πλεόνασμα προσφοράς.

Ένας ήπιος χειμώνας θα μπορούσε να δει τις τιμές του φυσικού αερίου να πέφτουν περίπου στα 15 ευρώ, περίπου στο μισό του σημερινού επιπέδου, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Αυτό είναι τουλάχιστον ένα σενάριο που προβλέπει η τράπεζα μετά τον Οκτώβριο, ο οποίος αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολη περίοδος για προβλέψεις, σε μια ένδειξη ότι η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκει τα πατήματά της καθώς ανακάμπτει από μια ιστορική ενεργειακή κρίση.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς ολόκληρος ο προϋπολογισμός έχει στηριχτεί στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι εκτιµήσεις διεθνών αναλυτών για πιθανό γέµισµα των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης από τα τέλη Αυγούστου, συνηγορούν στη διατήρηση των τιµών σε χαµηλά επίπεδα αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για το τι µπορεί να συµβεί από το φθινόπωρο καθώς αρκετοί παράγοντες παραµένουν σε αβεβαιότητα.

Επιστροφή της Κίνας για παράδειγµα στην κανονικότητα µετά το φθινόπωρο όπως και ένας κρύος χειµώνας µπορεί να ανατρέψουν τη σηµερινή εικόνα καθώς θα αυξήσουν τη ζήτηση οδηγώντας και πάλι τις τιµές σε υψηλά επίπεδα.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι δύσκολα θα ξαναδούµε τις αστρονοµικές τιµές της περυσινής περιόδου όταν η τιµή του φυσικού αερίου στις 26 Αυγούστου 2022 έσπασε όλα τα προηγούµενα ρεκόρ και έφτασε στα 345 ευρώ ανά µεγαβατώρα και η τιµή ρεύµατος στη χονδρεµπορική αγορά της Ελλάδας τον ίδιο µήνα στα 429,388 ευρώ ανάµεγαβατώρα.