ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «κλείδωμα» των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ και του Ε3 δρομολογεί η ΑΑΔΕ

Το «κλείδωμα» των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ και του Ε3 δρομολογεί η ΑΑΔΕ
INTIME

Προσυμπληρωμένες και «κλειδωμένες» με τα στοιχεία του MYDATA θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η φοροδιαφυγή.

Αρχικά θα «κλειδώσουν» οι κωδικοί των εσόδων και στη συνέχεια και οι κωδικοί των εξόδων.Σε δεύτερη φάση θα «κλειδωθούν» και οι κωδικοί των εξόδων, καθώς οι επιχειρήσεις και κυρίως οι επαγγελματίες διογκώνουν τις δαπάνες τους.

Στόχος είναι να παρουσιασθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα οδηγήσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση στη χρηματοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ήδη για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5.12.2022 η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα MYDATA της ΑΑΔΕ.

Ειδικά ως προς τις εισροές ΦΠΑ, όλες οι δαπάνες προ συμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας). Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.). Βέβαια, συνήθως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν προ συμπληρώνονται.

Οι αλλαγές τις οποίες επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν το «κλείδωμα» των εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ και προέρχονται από την ψηφιακή πλατφόρμα MYDATA. Μάλιστα για όσους έχουν έσοδα από ενδοκοινοτικές αγορές θα προστεθεί ένας επιπλέον κωδικός ο οποίος θα είναι ανοιχτός. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και στο «κλείδωμα» των κωδικών του εντύπου Ε3.

Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα «κλειδωθούν» και οι κωδικοί των εξόδων. Τα ποσά των εξόδων επίσης θα είναι προσυμπληρωμένα στη δήλωση ΦΠΑ και στο Ε3. Με τον τρόπο αυτό, οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ θα έχουν πλήρη εικόνα για τα προσδοκώμενα έσοδα από ΦΠΑ, αλλά κυρίως θα γνωρίζουν τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.

Ολες αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν σε άμεσες επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Για να «κλειδωθούν» οι κωδικοί των εξόδων, στις σκέψεις που υπάρχουν είναι πλέον όλες οι συναλλαγές να γίνονται με τιμολόγια. Ουσιαστικά για όλες τις συναλλαγές θα χρησιμοποιείται ο ΑΦΜ της εταιρείας.