ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ολα δείχνουν νέα παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ολα δείχνουν νέα παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
INTIME

Οι περισσότεροι σύλλογοι λογιστών και φοροτεχνικών της χώρας ζητούν την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το ίδιο ζητάει και το Οικονομικό Επιμελητήριο από την κυβέρνηση, κάτι όμως που προς το παρόν δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το παράθυρο της παράτασης είναι ανοιχτό καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί περίπου 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων.

Στις 10 ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει να υποβάλλονται περί τις 150.000 δηλώσεις, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς νέα παράταση. Ολα λοιπόν δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα αναγκασθεί να παρατείνει τις προθεσμίες.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν μέχρι στιγμής ότι:

  • Το 49,14% ή 2.467.324 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές.
  • Το 34,27% ή 1.720.700 φορολογούμενοι έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα με τον μέσο φόρο να ανέρχεται σε 1.226 ευρώ.
  • Το 16,59% ή 839.985 φορολογικές δηλώσεις είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 368 ευρώ.

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Επίσης οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση ή σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.