ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς φορολογείται η διανομή καθαρών κερδών της εταιρείας στο προσωπικό

Πώς φορολογείται η  διανομή καθαρών κερδών της εταιρείας στο προσωπικό

Ως μέρισμα, με 5%, φορολογείται η διανομή καθαρών κερδών της εταιρείας στο προσωπικό και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το εισόδημα από τη διανομή κερδών προς το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εμπίπτει στην έννοια του μερίσματος και συνεπώς υπόκειται στην ίδια αυτοτελή φορολόγηση με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τα μερίσματα.

Ως εκ τούτου, με την παρακράτηση του φόρου κατά τη διανομή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου. Αντιθέτως, η καταβολή πρόσθετης αμοιβής στους εργαζομένους και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ως ανταμοιβή της παραγωγικότητας (bonus), η οποία αποτελεί φορολογικά μισθολογική δαπάνη για την εργοδότρια επιχείρηση, αντιμετωπίζεται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Προσαυξάνει επομένως το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείται βάσει της προοδευτικής κλίμακας που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, 9%-44%. Σημειώνεται ότι οφείλονται, σε κάθε περίπτωση, κοινωνικοασφαλιστι-κές εισφορές υπέρ του e-ΕΦΚΑ.