ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κανόνι» σε σκιώδη κινεζική τράπεζα;

«Κανόνι» σε σκιώδη κινεζική τράπεζα;

Εντείνονται οι ανησυχίες στην Κίνα για την προοπτική των τραπεζικών ιδρυμάτων της. 

Σημαντικά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει η Zhongrong International Trust Co, μεγάλη σκιώδης τράπεζα της Κίνας, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές των συγκεκριμένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Τρεις εταιρείες δήλωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι απέτυχαν να λάβουν πληρωμές για ομόλογα που εκδόθηκαν από εταιρείες που συνδέονται με τον όμιλο Zhongrong Enterprise, ο οποίος έχει περίπου ένα τρισεκατομμύριο γουάν (187 δισεκατομμύρια S$) σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Μία από τις συνδεδεμένες εταιρείες, η Zhongrong International Trust αγόρασε μερίδια σε έργα ακινήτων το 2022, στοιχηματίζοντας σε μια ανάκαμψη της αγοράς που μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.

Ο σκιώδης τραπεζικός κλάδος δεν διέπεται από τους ίδιους κανόνες με εκείνους των εμπορικών τραπεζών και έχουν μεγάλη έκθεση σε προϊόντα στην αγορά ακινήτων.

Η Barclays ανέφερε σε σημείωμα ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να παρέμβουν εάν το περιβάλλον της αγοράς επιδεινωθεί σημαντικά.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν η Κίνα για να αντιμετωπίσει την έντονη χρηματοοικονομική αστάθεια στον συγκεκριμένο κλάδο, έθεσε σε εφαρμογή ένα πλέγμα μέτρων, μεταξύ των οποίων και ενέσεις ρευστότητας.