ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Κινεζικός «γίγαντας» στα πρόθυρα χρεοκοπίας - Καμπανάκι από αναλυτές

Κινεζικός «γίγαντας» στα πρόθυρα χρεοκοπίας - Καμπανάκι από αναλυτές

Στην ανακοίνωση αναστολής διαπραγμάτευσης των ομολόγων της, η Country Garden σημείωσε ότι «θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει διάφορα μέτρα διαχείρισης χρέους για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της στο μέλλον».

Σε χρεοκοπία οδηγεί άλλον έναν κατασκευαστικό «γίγαντα» η κρίση στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα. Η Country Garden, κάποτε η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στη χώρα προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης των ομολόγων της, προκαλώντας αναστάτωση στις ασιατικές αγορές. Ειδικότερα, η κατασκευαστική αθέτησε πληρωμή 22,5 εκατ. δολαρίων σε χρέος ονομαστικής αξίας 1 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Bloomberg, η Country Garden ζήτησε τα σχόλια ορισμένων ομολογιούχων σχετικά με μια πρόταση για παράταση της πληρωμής ενός τίτλου σε γιουάν που λήγει στις 2 Σεπτεμβρίου με σταδιακές πληρωμές σε διάστημα 36 μηνών. Το ομόλογο έχει 3,9 δισεκατομμύρια γιουάν (537 εκατομμύρια δολάρια) αρχικό κεφάλαιο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το διεθνές πρακτορείο.

Στην ανακοίνωση αναστολής διαπραγμάτευσης των ομολόγων της, η Country Garden σημείωσε ότι «θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει διάφορα μέτρα διαχείρισης χρέους για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της στο μέλλον».

«Βλέπουμε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης όχι μόνο σε ολόκληρο τον κλάδο, αλλά και πιθανή διάχυση στην ευρύτερη οικονομία», αναφέρουν οι αναλυτές της JPMorgan Chase, ενώ η Morgan Stanley υποβάθμισε τις προοπτικές του ομίλου. Παράλληλα η Moody's την προηγούμενη Πέμπτη υποβάθμισε την αξιολόγηση της Country Garden κατά τρεις βαθμίδες σε Caa1 από B1 και μία ημέρα μετά ανέφερε ότι η πιστωτική δυσχέρεια της εταιρείας είναι πιθανό να μεταδοθεί στις αγορές ακινήτων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κινεζική κατασκευαστική δεν πλήρωσε τους τόκους δύο ομολόγων στις αρχές Αυγούστου , προβληματίζοντας τους επενδυτές. Η κάποτε ακμάζουσα βιομηχανία ακινήτων της Κίνας αντιπροσώπευε έως και το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Όμως πολλοί μεγάλοι εργολάβοι δημιούργησαν τεράστια χρέη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάρρευση πριν από δύο χρόνια της Evergrande, την οποία ακολούθησε ένα κύμα χρεοκοπιών σε ολόκληρο τον κλάδο.

Μεγάλη «χασούρα» για την πρόεδρο

Εν τω μεταξύ η πρόεδρος του κολοσσού ακινήτων Country Garden, Γιανγκ Χουιγιάν και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της Κίνας, έχει χάσει περισσότερο πλούτο από οποιονδήποτε δισεκατομμυριούχο στον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα. Η καθαρή αξία της περιουσία της έχει μειωθεί κατά 84% από τον Ιούνιο του 2021, δηλαδή 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια, μ βάση τα στοιχεία του δείκτη Bloomberg Billionaires.

Η τρέχουσα καθαρή αξία της περιουσία της Γιανγκ ανερχόταν την προηγούμενη εβδομάδα σε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η μεγαλύτερη πτώση σε δολάρια για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τοποθετώντας την στο #475 της κατάταξης του Bloomberg. Μόνο την προηγούμενη Τρίτη έχασε 490 εκατομμύρια δολάρια.