Το Υπουργείο Οικονομικών «προσγειώνει» τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης

«Φρένο» του Υπουργείου Οικονομικών σε σενάρια για πρόσθετες παροχές, με αφορμή τα θετικά στοιχεία από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο επτάμηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος).
Το Υπουργείο Οικονομικών «προσγειώνει» τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης
EUROKINISSI.
3'

Σήμερα (17/08), κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «δεν εδράζονται στη πραγματικότητα» δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για σειρά νέων παρεμβάσεων, με αφορμή τα θετικά στοιχεία από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο επτάμηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος).

Παράλληλα, επεσήμαναν πως «με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετήθηκαν πρόσφατα μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4.4 δισ. ευρώ με ορίζοντα τετραετίας»

«Ενώ δεν έχει ακόμη “στεγνώσει το μελάνι” από την ψήφιση στα τέλη Ιουλίου των μέτρων στήριξης των πολιτών ύψους 4.4 δισ. ευρώ (νομοθέτηση του 50% του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας), με βάση την λεγόμενη “υπεραπόδοση εσόδων”, υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για επικείμενες νέες παροχές.

Αυτά τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ δεν εδράζονται στη πραγματικότητα διότι, με βάση και τη χθεσινή (16/08) ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Τα αυξημένα κατά 2.347 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023, είναι σε ταμειακή βάση και όχι σε δημοσιονομική, όπως ήταν σαφές στην ανακοίνωση, και οφείλονται σε έναν βαθμό και στην συλλογή εσόδων που αφορούσαν το προηγούμενο έτος (2022) και συγκεκριμένα:

(α) Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετράται δημοσιονομικά στο 2022.

(β) Ποσό περίπου 367 εκατ. ευρώ αφορά την απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετράται δημοσιονομικά στο 2022.

(γ) Οι επιστροφές εσόδων που μετρούν αρνητικά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εμφανίζονται αυξημένες κατά 636 εκατ. ευρώ από τον στόχο.

Συνεπώς, από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει πως ναι μεν υπάρχει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2.34 δισ. ευρώ που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση. Μάλιστα, τη στιγμή που στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ήδη συμπεριληφθεί πρόβλεψη για καλύτερη απόδοση ύψους 1.7 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, όπως και αύξηση δαπανών», τόνισαν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακόμη, σημείωσαν ότι «συνεπώς η εκτέλεση του Προϋπολογισμού δεν εμφανίζει αποκλίσεις σε σύγκριση με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά θετικές αποκλίσεις μόνο σε ταμειακή βάση.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί πάντοτε τα κοινωνικά προβλήματα χωρίς να παραγνωρίζει όμως την ανάγκη μίας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής, που είναι το θεμέλιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετήθηκαν πρόσφατα μία σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4.4 δισ. ευρώ με ορίζοντα τετραετίας.

Αναφέρονται ενδεικτικά, οι αυξήσεις –για πρώτη φορά ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια– των μισθών και μίας σειράς επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, η επέκταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, η θέσπιση του Youth Pass, η απαλλαγή για 200.000 ευάλωτους συμπολίτες από τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, η επέκταση του αφορολόγητου για εξαρτώμενα μέλη κ.ά.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή συνδυάζοντας πάντοτε την κοινωνική ευαισθησία και τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή