ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: «Πρέπει να προστατεύσουμε τον Έλληνα καταναλωτή απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές»

Σκρέκας: «Πρέπει να προστατεύσουμε τον Έλληνα καταναλωτή απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές»
INTIME.

«Θέλουμε μία μόνιμη χαμηλή τιμή στο νοικοκυριό», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας, στάθηκε στη «μάχη» κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, τις παρεμβάσεις που έρχονται προς την ανακούφιση του ελληνικού νοικοκυριού και το ενδεχόμενο παράτασης του Market Pass, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Θέλουμε μία ελεύθερη αγορά, όχι ασύδωτη και άναρχη»

«Γενικώς, ο πληθωρισμός πιέζει το ελληνικό νοικοκυριό και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, είναι μία πραγματικότητα. Οι αιτίες του προβλήματος είναι αντικειμενικές και έχουν να κάνουν με τις διεθνείς πληθωριστικές τάσεις και την αύξηση του κόστους παραγωγής, σε πολλές περιπτώσεις. Βεβαίως, από την άλλη, πρέπει να θέτουμε πάντοτε στην εξίσωση και την πιθανότητα να προσπαθήσει κάποιος να αισχροκερδήσει, εκμεταλλευόμενος αυτήν την κατάσταση», τόνισε αρχικά ο κ. Σκρέκας.

«Αντιμετωπίσαμε τέτοιες περιπτώσεις και βεβαίως, επιβάλαμε πρόστιμα. Ο έλεγχος από την Πολιτεία και το κράτος είναι αυστηρός, θα είμαστε αμείλικτοι σε όσους προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν, εκμεταλλευόμενοι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία. Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διερεύνησης πολλών κλάδων, όσον αφορά πιθανές παραβάσεις. Όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας –δηλαδή, μετά τον αγρότη– θα ελεγχθούν. Θέλουμε μία μόνιμη χαμηλή τιμή στο νοικοκυριό και γενικώς μία ελεύθερη αγορά, όχι ασύδωτη και άναρχη. Πρέπει να προστατεύσουμε τον Έλληνα καταναλωτή απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», προσέθεσε ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων.

«Νέες αλλαγές στο “Καλάθι του νοικοκυριού”, για την προστασία του Έλληνα καταναλωτή»

«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει από την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο σε δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις: Το πλαφόν στο μεικτό κέρδος των επιχειρήσεων και το “Καλάθι του νοικοκυριού”, στο οποίο υπάρχουν ορισμένες αλλαγές διότι πρέπει να δουλέψει ακόμη περισσότερο. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι πρέπει να ψάξεις με μεγεθυντικό φακό τη σήμανση στα προϊόντα που εντάσσονται στο “Καλάθι”. Ζητήσαμε και θα γίνει πράξη να υπάρχει στο σούπερ μάρκετ δεύτερο, μεγάλο σημείο προβολής των συγκεκριμένων αγαθών, όπου θα είναι συγκεντρωμένα», σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας.

«Για όποια είναι δυνατόν, γιατί υπάρχουν και προϊόντα ψυγείου και κατάψυξης. Επιπλέον, επειδή οι επιχειρήσεις επέλεγαν να έχουν πράγματα κυρίως ιδιωτικής ετικέτας –τα οποία, βεβαίως, είναι πολύ ανταγωνιστικά σε τιμή– αλλά υπάρχουν νοικοκυριά που επιθυμούν να αγοράσουν και ένα επώνυμο προϊόν σε πολύ χαμηλή τιμή –ένα καθαριστικό ρούχων, για παράδειγμα– τις υποχρεώσαμε, με υπουργική απόφαση, να έχουν και τουλάχιστον ένα προϊόν επώνυμης ετικέτας, για να μπορούν να κάνουν σύγκριση του κόστους. Το μέτρο θα ισχύει από το επόμενο “Καλάθι”. Επιπλέον, ζητήσαμε να έχουμε προσιτές τιμές στα σχολικά είδη, το διάστημα μετά τις διακοπές ή τουλάχιστον χαμηλότερες από την προηγούμενη περίοδο», προσέθεσε.

«Δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αυξάνονται μισθοί και συντάξεις»

«Προφανώς, υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό. Πέρα από τα μέτρα μείωσης ή περιορισμού των τιμών, συνεχίζουμε να παρέχουμε το Market Pass έως τον Οκτώβριο. Το ενδεχόμενο παράτασης εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού. Δε λύνει το πρόβλημα, το οποίο είναι πάνω από την ελληνική πραγματικότητα, ούτε λέμε ότι αυτή η παρέμβαση θα το λύσει.

Όμως, είναι και μία σειρά άλλων μέτρων, που βοηθούν την κοινωνία, όπως οι αυξήσεις μισθών, συντάξεων και θέσεων εργασίας. Κινούμαστε σε δύο άξονες, ώστε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό και το εισόδημα των πολιτών να μένει στην τσέπη τους», ολοκλήρωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σχετικές ειδήσεις