ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ
INTIME

Το κύμα μεταβιβάσεων που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων παρά την άνοδο των εμπορικών τιμών έχει κινητοποιήσει την ΑΑΔΕ η οποία έχει δώσει εντολή για ελέγχους. 

Στο μικροσκόπιο των στελεχών της ΑΑΔΕ περνούν χιλιάδες παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων με τους εφοριακούς να ψάχνουν 2.500 φακέλους ενώ παράλληλα ξεκινούν έλεγχοι σε πάνω από 100 συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται υποθέσεις του έτους 2017, για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Οι έρευνες αφορούν ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος με μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξία της ΔΟΥ, διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.

Στους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ και ερευνάται εάν για τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.

Επισημαίνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν έως 1.000 ευρώ.