ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: 10 ευρώ έφτασε το κιλό στο λάδι

Ακρίβεια: 10 ευρώ έφτασε το κιλό στο λάδι

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές στο λάδι και σε άλλα βασικά προϊόντα με τους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα 

Πολύ ακριβά πληρώνουν το λάδι οι καταναλωτές, που βλέπουν τις τιμές στο ράφι να ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ήδη τα 10 ευρώ το κιλό. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι, ο μέσος Έλληνας αδυνατεί να ζήσει με τις τιμές που υπάρχουν πλέον στην αγορά.

Η κακή σοδειά λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και οι αυξημένες εξαγωγές σε Ισπανία και Ιταλία έχουν στραγγίσει την ελληνική παραγωγή, δημιουργώντας ελλείψεις που αναμένεται να εκτινάξουν τις τιμές το επόμενο διάστημα. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές λαδιού αυξήθηκαν κατά 135% σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα. Ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος αγροτών Δυτικής Αχαΐας, Γιώργος Βεσκούκης, σημείωσε πως, «Τον Δεκέμβριο οι τιμές ήταν στα 4,20-4,30 ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα και η τιμή στον παραγωγό είναι στα 7 με 7,5 ευρώ».

«Φωτιά» οι τιμές και σε άλλα βασικά είδη

«Φωτιά» σε σχέση με πέρυσι έχουν πάρει οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά, με τους αρτοποιούς να υποστηρίζουν πως περιμένουν αυξήσεις στα άλευρα, που πάντως αυτή τη στιγμή όπως λένε οι ίδιοι δεν είναι δικαιολογημένες. Η πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, δήλωσε πως, «εμείς οι αρτοποιοί κρατάμε μια στάση αναμονής. Θεωρούμε ότι αυτή η αύξηση δεν είναι δικαιολογημένη. Δεν μπορεί η τιμή των σιτηρών να ανεβαίνει τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο στο Σικάγο και την Τετάρτη να ανεβαίνει το αλεύρι στην Ελλάδα».

Στα ύψη κινούνται και άλλα βασικά είδη διατροφής, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Η ακρίβεια βάζει φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα εβδομάδα με την εβδομάδα να γεμίζει ολοένα και λιγότερο η σακούλα του σούπερ μάρκετ. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την Τετάρτη το καλάθι του μαθητή με τα βασικά σχολικά είδη για να δώσει ανάσα στους γονείς ενόψει της νέας σχολικής σεζόν.