ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης - Αλλαγές υπέρ των ενεργειακών ομίλων

Προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης - Αλλαγές υπέρ των ενεργειακών ομίλων
INTIME

Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει αλλαγές στην Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης που επιβαρύνει τους ενεργειακούς ομίλους. 

Υπόχρεοι για την υποβολή δήλωσης Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης είναι νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, καθώς και μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2022 προέρχονται από τις εξής οικονομικές δραστηριότητες, κατά ομάδα NACE:


α) 05.1 εξόρυξη λιθάνθρακα,
β) 05.2 εξόρυξη λιγνίτη,
γ) 06.1 άντληση αργού πετρελαίου,
δ) 06.2 άντληση φυσικού αερίου,
ε) 19.1 παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωδικοποίησης),
στ) 19.2 παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Με την νέα απόφαση 1117/2023 τροποποιείται η 1069/2023 κοινή απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών με θέμα «Καθορισμός του τύπου και περιεχόμενου της δήλωσης Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) του άρθρου 114 του ν. 5007/2022 (Α’ 241), καθώς και κάθε διαδικαστικής λεπτομέρειας για τον προσδιορισμό και την είσπραξη της συνεισφοράς αυτής» ως ακολούθως:

1. Η παρ. 3 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:


«3. Ως φορολογητέα κέρδη ή ζημιές για τον υπολογισμό των πλεοναζόντων κερδών νοούνται τα φορολογητέα κέρδη ή ζημιές του υπόχρεου, που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του φόρου εισοδήματος, ήτοι τα φορολογητέα κέρδη ή ζημίες που δηλώνονται στους κωδικούς 001 ή 003 του εντύπου Ν, αντίστοιχα, μη λαμβανομένου υπόψη, για το φορολογικό έτος 2022, του ποσού που αναγράφεται στον κωδικό 458, κατά το μέρος που αφορά το ποσό της ΠΣΑ. Εάν το αποτέλεσμα του φορολογικού έτους 2022 είναι ζημιογόνο, δεν καταβάλλεται Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης».

2. Στο άρθρο 3 προστίθεται παρ. 6 ως εξής:


«6. Οι υπόχρεοι του άρθρου 2 της παρούσας δύνανται, κατά τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών για σκοπούς επιβολής φόρου εισοδήματος, να εκπίπτουν κατά το φορολογικό έτος 2022, το ποσό της ΠΣΑ ως δαπάνη, το οποίο αναγράφεται στον κωδικό 458 του εντύπου Ν».