ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ανεβαίνει πάλι η τιμή της αμόλυβδης - Στα 1,993 ευρώ ανά λίτρο πανελλαδικά

Γιατί ανεβαίνει πάλι η τιμή της αμόλυβδης - Στα 1,993 ευρώ ανά λίτρο πανελλαδικά
INTIME

Με φρενήρη ρυθμό ανεβαίνουν οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης. Ολο τον Αύγουστο, από την αρχή μέχρι το τέλος του μήνα, η μέση πανελλαδική τιμή έχει αυξηθεί κατά 0,039 ευρώ ανά λίτρο. Ετσι το προϊόν που επιλέγει η πλειονότητα των οδηγών για να γεμίσει το ρεζερβουάρ έχει εκτιναχθεί στα 1,993 ευρώ ανά λίτρο (30/8) από 1,954 ευρώ ανά λίτρο (2/7). Οι τιμές καλπάζουν με εντονότερο ρυθμό στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, οπότε και πήραν το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από την είδηση των επερχόμενων περικοπών στην παραγωγή των χωρών του OPEC+, όσο και από τη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, κινούνται ανοδικά. Πιο ειδικά, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Μπρεντ παράδοσης Νοεμβρίου, κερδίζει 0,69%, στα 85,83 δολ. το βαρέλι.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι μεγάλες ανατιμήσεις που αποδίδονται στην καθιερωμένη κούρσα ανόδου των τιμών διυλιστηρίου της Μεσογείου αλλά και του Μπρεντ – από τα επίπεδα των 74 δολαρίων το βαρέλι στις αρχές Ιουλίου το αργό πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 86,7 δολάρια – αλλά είναι και τα λεγόμενα «καπέλα» στις τιμές των νησιών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, σχεδόν σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο και στην πλειονότητα των πρατηρίων σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο οι υψηλότερες τιμές ξεπερνούν και τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο.

Ως είθισται διεθνώς, και όχι μόνο στη χώρα μας, η ζήτηση των καυσίμων κίνησης αυξάνεται τη θερινή περίοδο λόγω των αυξημένων μετακινήσεων των πολιτών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της κατανάλωσης και άρα και των τιμών στα προϊόντα του αργού πετρελαίου, δηλαδή τη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης.

Οι αυξήσεις και οι υψηλές τιμές των καυσίμων κίνησης στην Ελλάδα εμφανίζονται σε μια περίοδο κατά την οποία είναι σε εξέλιξη τα κύματα εξόδου των κατοίκων των αστικών κέντρων για τους τόπους των διακοπών τους. Ετσι, υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε καύσιμα και ανεβαίνουν και οι τιμές. Βέβαια, όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν με τα αυτοκίνητά τους επιβαρύνονται υπέρμετρα.

Στην ελληνική αγορά υπάρχει εδώ και πάνω από έναν χρόνο και η ιδιομορφία με το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων και της εμπορίας πετρελαιοειδών.

Το αποτέλεσμα αυτής της στρέβλωσης είναι ο κλάδος να έχει κολλήσει στο ανώτατο επιτρεπόμενο σημείο. Ετσι είτε πέφτουν είτε ανεβαίνουν οι τιμές πρατηριούχοι και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα κερδίζουν το ίδιο. Πρόσφατα η κυβέρνηση με νόμο παράτεινε αυτό το πλαφόν μέχρι το τέλος του 2023.