ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΙΟΥΣΑ - «ΚΕΝΑ» ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κακοκαιρία Daniel «έπνιξε» και την αγροτική παραγωγή - «Στοπ» στις παροχές, έρχονται ανατιμήσεις

Η κακοκαιρία Daniel «έπνιξε» και την αγροτική παραγωγή - «Στοπ» στις παροχές, έρχονται ανατιμήσεις

Αν και η επόμενη ημέρα από την πρωτοφανή θεομηνία στον θεσσαλικό κάμπο δεν έχει έρθει ακόμα, ενώ οι κάτοικοι μετρούν ακόμα τις πληγές τους και πολλοί δεν έχουν επιστρέψει καν στα σπίτια που πλημμύρισαν, όπως φαίνεται οι συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel θα επιβαρύνουν ολόκληρη τη χώρα και την οικονομία για καιρό ακόμα. 

Εκτός από τις τεράστιες ζημιές σε φυσικό και ζωικό κεφάλαιο, τους 15 νεκρούς και τα κατεστραμμένα σπίτια και χωριά, η κακοκαιρία Daniel δυστυχώς σαρώνει και την ελληνική οικονομία.

Κι αυτό διότι προϊόντα όπως γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, σταφύλια, αμύγδαλα, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές και βαμβάκι, που ήταν ο θησαυρός του Θεσσαλικού κάμπου, θα επηρεαστούν άμεσα και δραστικά.

Στις λαϊκές αγορές των περιοχών που έχουν πληγεί είναι ήδη εμφανείς οι ελλείψεις, με τους πάγκους να έχουν λιγότερα προϊόντα και τις τιμές να έχουν ήδη αυξηθεί.

Οι περισσότεροι παραγωγοί στις λαικές της Θεσσαλίας δηλώνουν στη κάμερα του Mega πως έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και πλέον δεν έχουν άλλη παραγωγή.

Η μεγάλη απώλεια σε ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να φέρει ντόμινο ανατιμήσεων σε προιόντα όπου ήδη η ακρίβεια καλπάζει.

Τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς ήδη έχουν εμφανιστεί καθώς κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες με έδρα τα Τρίκαλα,την Καρδίτσα,την Λαρισα έχουν υποστεί καταστροφές. Τουλάχιστον 4-5 μονάδες γαλακτοβιομηχανίας και τυροκομίας της περιοχής καταγράφουν τεράστιες ζημιές.

Άλλες πάλι μεταποιητικές επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν ανησυχούν καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν πρώτη ύλη σε άλλες αγορές.

Προβληματισμός υπάρχει και για την ποιότητα των εδαφών για το πότε μπορούν να ξανακαλλιεργηθούν.

Στον θεσσαλικό κάμπο παράγεται πάνω από το 1/3 του ελληνικού βαμβακιού, το 70% των ζαχαρότευτλων, το 60% της βιομηχανικής ντομάτας, πάνω από το 30% του κριθαριού, κηπευτικά, πάνω από το 50% σημαντικών οσπρίων, αλλά και σχεδόν το 20% των κτηνοτροφικών φυτών για σανό. Σημαντική επίσης είναι η παραγωγή σε χοιρινό και πρόβειο κρέας (16% και 36% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, αντιστοίχως), ενώ στη Θεσσαλία παράγεται και πάνω από το 20% του πρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.

Στις λαϊκές της Αθήνας, οι τιμές δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη από την καταστροφή της Θεσσαλίας λένε οι παραγωγοί ωστόσο το γεγονός ότι η χωρα είναι κομμένη στα δύο λόγω του οδικού δικτύου προκαλεί προβλήματα στη τροφοδοσια του λεκανοπεδίου.

Οικονομολόγοι πάντως εκτιμούν πως η ζημιά που έχει προκληθεί στη Θεσσαλία είναι πολύ μεγαλύερη από την πρώτη εκτίμηση των 2,5 δισ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι πως το πληγμα του Daniel είναι πολυεπίπεδο με μακροχρόνιες συνέπειες.

Ελαιόλαδο από «χρυσό»

«Χρυσό» θα πληρώνουν οι καταναλωτές και το ελαιόλαδο, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή θα μειωθεί από τους 340.000 τόνους στους 150.000- 180.000 τόνους.

Όσον αφορά την τιμή παραγωγού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τους νόμους της αγοράς, θεωρητικά η τιμή θα ξεπεράσει το διψήφιο νούμερο και όλα τα νούμερα άνω των 10 ευρώ είναι πιθανά. Ήδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-160 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια.

Παύλος Μαρινάκης: Το κράτος απέναντι στην αισχροκέρδεια

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο ότι «Αν κάποιοι νομίζουν ότι σε μια κρίση, όπως στη Θεσσαλία θα βρουν αφορμή για να αυξήσουν πρόσκαιρα και αδικαιολόγητα τις τιμές, θα βρουν απέναντί τους το κράτος και τις συντεταγμένες τους δομές με πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα.

Παράλληλα, μπαράζ ελέγχων έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης για να αποτρέψουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Εντατικοί έλεγχοι στη Θεσσαλία για φαινόμενα αισχροκέρδειας

Κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας ενώ έχει ζητηθεί από σούπερ μάρκετ και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις, τουλάχιστον 20%, προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία, σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης:

- Κλιμάκια ελεγκτών της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

- Η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας ώστε να διενεργούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στις λαϊκές αγορές καθώς και σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.

- Έχει ζητηθεί από τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία. Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του ύψους των εκπτώσεων γίνεται από την κάθε εταιρεία.

Τέλος το market pass - Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία από την κακοκαιρία Daniel. Και όπως ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, από το συνολικό ποσό, τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών.

Προσέθεσε, ότι ήδη γίνονται προβολές με βάση τον «Ιανό» για το ύψος των ζημιών, αλλά η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα είναι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει αποτίμηση του συνόλου της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από την φονική κακοκαιρία, απάντησε ότι «είναι νωρίς για να έχουμε μια ακριβή εικόνα. Μιλάμε όμως για δις ευρώ. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα σε λίγες μέρες κι αυτή θα αποτυπωθεί τόσο στο προσχέδιο του επόμενου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου στη Βουλή, αλλά κι ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία και θα είναι ύψους περίπου 650 εκ. ευρώ».

Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της κάρτας αγορών (market pass), λόγω του κόστους από τον «Ντάνιελ».

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και πως θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση.

Για το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και εφέτος ό,τι έγινε πέρυσι, με την επιδότηση στην αντλία. Σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει έλεος με την αισχροκέρδεια».

Σχετικές ειδήσεις