ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι με καύσιμα και πληθωρισμό - Έρχεται νέος δύσκολος χειμώνας

Ράλι με καύσιμα και πληθωρισμό - Έρχεται νέος δύσκολος χειμώνας

Ανησυχία για το χειμώνα προκαλεί το ατελείωτο ράλι στη διεθνή τιμή του πετρελαίου καθώς φλερτάρει με τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ράλι στην τιμή του πετρελαίου καθώς μέσα σε ενάμιση μήνα, από τα 75 δολάρια το βαρέλι έχει πάει στα 94 με πορεία τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η αύξηση οφείλεται στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας που είναι μέλος του OPEC+ και της Ρωσίας οι οποίες ανακοίνωσαν μονομερείς περικοπές στην προσφορά τους. Οι περιορισμοί θα μπορούσαν να ωθήσουν την αγορά σε έλλειμμα 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο και μια επακόλουθη μείωση των αποθεμάτων θα μπορούσε να αφήσει την αγορά εκτεθειμένη σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών το 2024.

Η ζήτηση είναι υψηλότερη από την προσφορά σε μια εποχή που η ζήτηση για πετρέλαιο έχει αυξητική τάση. Αυτό έχει σαν συνέπεια η μετακύλιση αυτού του κόστους να επηρεάσει όλη την οικονομία.

Μεγάλο ρόλο σε ενδεχόμενη νέα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θα έχει η απόφαση της Κίνας η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες για το αν θα αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες. Μια ενδεχόμενη απόφαση θα έχει αποτέλεσμα να πιεστούν ακόμα περισσότερο οι αγορές και κατά συνέπεια οι χώρες της Δύσης οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα νέο σκληρότερο κύμα ακρίβειας, όχι μόνο στο πετρέλαιο και τα παράγωγά του, αλλά και σε πολλά προϊόντα.