ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Τα τέσσερα μέτρα προστασίας των καταναλωτών στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες

Ακρίβεια: Τα τέσσερα μέτρα προστασίας των καταναλωτών στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Ανάπτυξης για τα μέτρα κατά της ακρίβειας, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στις περαιτέρω παρεμβάσεις για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία.

Τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε περαιτέρω και στα ξεχωριστά μέτρα που ισχύουν από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής στη Θεσσαλία.

«Στη Θεσσαλία, η οποία επλήγη από την πρωτοφανή θεομηνία, προχωρήσαμε αμέσως σε 4 συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών», είπε χαρακτηριστικά. Αναλυτικά τα μέτρα:

  1. Επιβλήθηκε ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό, προχώρησε το μέτρο της διατίμησης μετά από πολλά χρόνια ακριβώς για να προστατευτούν αποτελεσματικά οι καταναλωτές σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία
  2. «Κλείδωσε» το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους σε όλα τα αναγκαία για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση του καταναλωτή προιόντα
  3. Επικοινωνία υπουργείου με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αίτημα να προχωρήσουν σε οριζόντια μείωση τιμών στη Θεσσαλία.
    Όντως, τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλία πωλούνται αυτές τις δύο εβδομάδες σε τιμές χαμηλότερες κατά 20% συγκριτικά με το διάστημα πριν την πλημμύρα, Αυτή η κίνηση αγκαλιάστηκε από τους καταναλωτές καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ που υπερβαίνει το 80%. Η ίδια μεγάλη ανταπόκριση υπάρχει και από εταιρείες οικιακού εξοπλισμού και επίπλων καθώς και ηλεκτρικών ειδών που προσφέρουν τα προϊόντα τους με μειώσεις από 20% έως και 40%.
  4. Αποστάλθηκαν αμέσως κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ και ήδη έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις, οι οποίες κυρίως σχετίζονται με τη διατίμηση στο νερό και την πώληση απομιμιτικών προϊόντων, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν επιβληθεί πρόστιμα πάνω από 110.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε και από τις υπηρεσίες Εμπορίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας να κάνουν συνεχείς ελέγχους στις λαϊκές αγορές και όλα τα σημεία πώλησης.