ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά ανά περιοχή – Τι αλλάζει στα κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά ανά περιοχή – Τι αλλάζει στα κριτήρια
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι θα κινηθεί το επίδομα θέρμανσης, χωρίς όμως να υπάρχει επιδότηση στην αντλία, ενώ αυξάνονται τα ποσά για τις οικογένειες με παιδιά. Οι εκτιμήσεις για τα χρήματα που θα πάρουν ανά περιοχή οι δικαιούχοι.

Εφιάλτης είναι για τις περισσότερες οικογένειες η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, με το επίδομα θέρμανσης να αποτελεί μία μικρή ανάσα ενόψει ενός ακόμα δύσκολου χειμώνα. Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία, τα πράγματα φέτος θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς η τιμή καλπάζει και υπάρχουν εκτιμήσεις για εκκίνηση από το 1,50 ευρώ. Παράλληλα, σε σχέση με πέρσι αυτό που διαφοροποιείται είναι ότι δεν υπάρχει διπλή επιδότηση για όσους επιστρέφουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο.

Τα εισοδηματικά όρια, ωστόσο, αυξάνονται σε κάποιες κατηγορίες δικαιούχων. Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά όρια ανέρχονται: για τον άγαμο στα 16.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 23.000 ευρώ, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο στα 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Η βάση υπολογισμού παραμένουν τα 350 ευρώ, ενώ η διάθεση του επιδόματος θέρμανσης θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου.

Σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι ζώνες στο επίδομα θέρμανσης, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δημοσίευσε πίνακες με τα ποσά που αναμένεται να πάρουν οι δικαιούχοι σε όλη τη χώρα. Ο ένας πίνακας αφορά τα ποσά στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ενώ ο δεύτερος τις περιοχές που αναμένεται να έχουν τη χαμηλότερη θερμοκρασία τους χειμερινούς μήνες.

Στην πρώτη περίπτωση, η Κομοτηνή έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή (0,89), ενώ στη δεύτερη το Βελούχι είναι αυτό που βρίσκεται στην πρώτη θέση (1,62).

Τα αναμενόμενα ποσά στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας

Τα αναμενόμενα ποσά σε 50 οικισμούς με χαμηλές θερμοκρασίες

Ελεύθερος Τύπος

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος