ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουχτερή» τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης – Πότε ξεκινά η διάθεση

«Τσουχτερή» τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης – Πότε ξεκινά η διάθεση
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να «σκαρφαλώσει» σε τιμές άνω του 1,5 ευρώ, προκαλώντας ήδη «πονοκέφαλο» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πότε ξεκινά η διάθεση των καυσίμων και τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Το ράλι ανόδου στην τιμή του «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια αγορά, φέρνει αλυσιδωτές εξελίξεις σε όλες τις χώρες, με την Ελλάδα προφανώς να μην αποτελεί εξαίρεση. Επαγγελματίες στον κλάδο διανομής καυσίμων εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεπεράσει το 1,5 ευρώ, γεγονός που ήδη προκαλεί… ίλιγγο στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που φέτος δεν υπάρχει επιδότηση στην αντλία, όσοι δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ή θα πάρουν μικρότερα ποσά, από τώρα έχουν αρχίσει να σκέφτονται το μεγάλο κόστος για τη θέρμανση τον φετινό χειμώνα. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου και μένει να δούμε την τιμή στην οποία θα «κλειδώσει» το καύσιμο.

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης θα αποτελέσει μία βασική «ανάσα» για πολλά νοικοκυριά τον επερχόμενο χειμώνα. Μεγάλες αλλαγές δεν θα υπάρξουν, όπως ανακοινώθηκε στην παρουσίαση του υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη, καθώς τόσο τα ποσά που θα δοθούν όσο και η διεύρυνση στους δικαιούχους που έγινε από πέρσι, θα παραμείνουν σταθερά.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι δεν θα υπάρξει διπλή επιδότηση για κανέναν δικαιούχο. Πέρσι, όσοι επέστρεφαν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο είχαν διπλή επιδότηση, κάτι που δεν θα ισχύει για τη φετινή περίοδο. Επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το εισοδηματικό όριο για τις οικογένειες με παιδιά.

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά όρια ανέρχονται: για τον άγαμο στα 16.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 23.000 ευρώ, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο στα 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς, το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί με το περυσινό μοντέλο, με βάση υπολογισμού τα 350 ευρώ