ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο πάνω έχει ακόμα το πετρέλαιο; Εκτιμήσεις που τρομάζουν

Πόσο πάνω έχει ακόμα το πετρέλαιο; Εκτιμήσεις που τρομάζουν

Τι αναφέρουν οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους κατά τις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Ασία, αφού τα αποθέματα αργού σε βασικό αποθηκευτικό κόμβο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.
Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Πρόκειται για πτώση 943.000 βαρελιών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate άγγιξαν τα 95,03 δολάρια το βαρέλι κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Τελευταία διαπραγματεύονταν στα 94,61 δολάρια το βαρέλι. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 1,05% στα 97,56 δολάρια το βαρέλι.

«Η σημερινή δράση των τιμών φαίνεται να βασίζεται στο Cushing, καθώς φτάνει σε χαμηλό 22 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022», δήλωσε στο CNBC ο Bart Melek, διευθύνων σύμβουλος της TD Securities.

Εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να πέφτουν κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα είναι «σκληρό» να βγαίνει αργό στην αγορά, δήλωσε η Melek στο «Street Signs Asia» του CNBC.

Προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε «υψηλά επίπεδα» για το υπόλοιπο του έτους και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το ράλι αν το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου OPEC+ διατηρήσει περιορισμένες τις προμήθειες.

Σχετικές ειδήσεις