ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «έξυπνο χρήμα» ποντάρει δυνατά στο πετρέλαιο 

Το «έξυπνο χρήμα» ποντάρει δυνατά στο πετρέλαιο 

Τα hedge funds αυξάνουν τα πονταρίσματά τους στην αγορά πετρελαίου στοιχηματίζοντας ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν σύντομα τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι το οποίο δίνει περαιτέρω ώθηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Σημειώνεται πως το ράλι του πετρελαίου πυροδοτήθηκε από τις περικοπές παραγωγής και εξαγωγών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Η παράταση της μείωσης του πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλι την ημέρα από το Ριάντ έως τον Δεκέμβριο, πέρα από τις περαιτέρω περικοπές στο πλαίσιο του στόχου του ΟΠΕΚ+, έχει επιδεινώσει την κίνηση της Μόσχας να περιορίσει τις εξαγωγές και ώθησε τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent, στα 95 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, τιμή που αποτελεί νέο υψηλό για το τρέχον έτος.

Τα στοιχεία του χρηματιστηρίου και των ρυθμιστικών αρχών υποδηλώνουν ότι τα πονταρίσματα των hedge funds στο πετρέλαιο έχουν αυξηθεί σχεδόν 30% από τον Ιούνιο, με τις τοποθετήσεις να επιταχύνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόσο για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τόσο του αργού Brent όσο και για τα αμερικανικό αργό.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η συνδυασμένη καθαρή θετική θέση στο Brent και στο West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς των ΗΠΑ, εκτινάχθηκε κατά 137.000 συμβόλαια στα των 527.000 ήτοι αύξηση 35%, σε υψηλό 18 μηνών τις δύο εβδομάδες έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία, που ισοδυναμούν με περισσότερα από 500 εκατομμύρια βαρέλια ή περίπου πέντε ημέρες παγκόσμιας ζήτησης, αποτελούν έναν ευρέως διαδεδομένο δείκτη για τη δραστηριότητα κερδοσκοπικών κεφαλαίων όπως τα hedge funds.

Θα πάει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια;

Στα 100 δολάρια το βαρέλι «βλέπει» το πετρέλαιο η Goldman Sachs, μπαίνοντας κι αυτή στο κλαμπ των διεθνών οίκων που εκτιμούν πως θα συνεχιστεί το ράλι στις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Ο αμερικανικός οίκος αυξάνει και πάλι τις προβλέψεις του για το αργό πετρέλαιο σε τριψήφια επίπεδα, καθώς η παγκόσμια ζήτηση φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα και οι περιορισμοί της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην αγορά.

Με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να αυξάνονται περισσότερο από 30% από τα μέσα Ιουνίου για να ξεπεράσουν τα 95 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για 12 μήνες για τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι από 93 δολάρια, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως το μεγαλύτερο μέρος του ράλι «είναι πίσω μας».

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει ισχυρή άνοδο τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας σε υψηλό 10 μηνών, χάρη στους σημαντικούς περιορισμούς της προσφοράς από το ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Επίσης οι θετικές οικονομικές προοπτικές των δυο μεγαλύτερων οικονομιών, των ΗΠΑ και της Κίνα, στήριξαν περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου, με τα αποθέματα να μειώνονται με ταχείς ρυθμούς.

Επί του παρόντος, οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες παρέμειναν σε καλό δρόμο και φαίνεται πως η ύφεση θα είναι ήπια, δήλωσε η Goldman Sachs. «Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα είναι σε θέση να διατηρήσει το Brent σε εύρος 80 έως 105 δολαρίων το 2024, αξιοποιώντας την ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης με επίκεντρο την Ασία», δήλωσαν οι αναλυτές Daan Struyven, Callum Bruce και Yulia Zhestkova Grigsby σε σχετική τους ανάλυση με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα, «ο ΟΠΕΚ είναι απίθανο να ωθήσει τις τιμές σε ακραία επίπεδα, γεγονός είχε αρνητικό αντίκτυπο στη υπολειπόμενη ζήτηση», επεσήμαναν.