ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Βάζουν… μικροτσίπ και σεκιούριτι σε χωράφια – Πανάκριβος ο «υγρός χρυσός»

Ελαιόλαδο: Βάζουν… μικροτσίπ και σεκιούριτι σε χωράφια – Πανάκριβος ο «υγρός χρυσός»
In Time

Ανεξέλεγκτες οι τιμές. Σε... «θυρίδες» οι ντενεκέδες με το λάδι και οι ελιές…

Χωρίς φρένα τρέχουν πλέον οι τιμές στο ελαιόλαδο.

Οι καταναλωτές είναι σε απόγνωση καθώς βλέπουν την τιμή του ελαιολάδου να αυξάνεται στο σούπερ μάρκετ. Πλέον εκτιναχθεί στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα στα χέρια του καταναλωτή να φτάνει έως και στα 16 ευρώ το λίτρο.

Από την πλευρά τους, οι ελαιοπαραγωγοί είναι διατεθειμένοι να λάβουν ακραία μέτρα προκείμενου να προστατεύσουν τη σοδειά τους.

Μετά τα αντικλεπτικά στα σούπερ μάρκετ... σεκιούριτι!

Οι παραγωγοί της Κρήτης, σύμφωνα πρόεδρο του Σύνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου, Βαγγελή Πρωτογεράκη, προσανατολίζονται στο να προσλάβουν σεκιούριτι ή να ζητήσουν αστυνομική επίβλεψη για τα λιόφυτά τους προκειμένου να προστατέψουν την πολύτιμη σοδειά τους.

Ήδη παραγωγοί από την περιοχή της Μεσαράς, όπου οι ελαιοκαλλιέργειες είναι φροντισμένες και αρδεύονται, αναζητούν λύσεις για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών τους, ενόψει της συγκομιδής του ελαιοκάρπου. Υπάρχουν φόβοι κλοπής του καρπού με τους παραγωγούς να θέτουν ζήτημα οργάνωσης ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελιές θα μαζευτούν από τους ιδιοκτήτες τους, που έχουν καταβάλει κόπο και χρήμα για την καλλιέργειά τους.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσεις στο τραπέζι, είναι ομάδες παραγωγών να πληρώσουν σεκιούριτι για την φύλαξη των χωραφιών τους, να δημιουργήσουν ομάδες περιπολιών οι ίδιοι για τη νύχτα στα λιόφυτα, καθώς και να τοποθετηθούν μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν και με τα κοπάδια τους, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου.

Αυτές οι προτάσεις δεν βρίσκουν πάντως σύμφωνους αρκετούς ελαιοπαράγωγους. «Δεν είναι δυνατόν. Τώρα το ότι είναι ακριβό το λάδι, δε σημαίνει ότι κάποιοι θα κλέβουν περισσότερο. Δηλαδή κάποιοι θα κλέβουν από κάποιους άλλους» είπε στο Action24 ο παραγωγός, Δημήτρης Πολυμενάκος για να συμπληρώσει πως «αυτό γινόταν και όταν είχε τρία ευρώ το λάδι. Για να βάλεις σεκιούριτι το βράδυ, τι να σας πω… Δεν ξέρω τώρα αυτός που τα λέει τι σκέφτεται. Πόσα θα δώσεις για ένα σεκιούριτι να σου παρακολουθεί το κτήμα».