ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή πτώση για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Ισχυρή πτώση για φυσικό αέριο και πετρέλαιο
AP Photo

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν σημαντικά, καθώς ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός καταστρέφει τη ζήτηση που έχει ήδη μειωθεί από την αδύναμη βιομηχανική κατανάλωση.

Το συμβόλαιο για την παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε έως και 7,5%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται στα τέλη του 2017, ενώ την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε πτώση 15%.

«Η ζήτηση παραμένει υποτονική, οι αποθήκες είναι γεμάτες και οι θερμοκρασίες είναι πάνω από τις κανονικές και προβλέπεται να παραμείνουν έτσι για το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου», δήλωσε ο Wayne Bryan, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας φυσικού αερίου στην LSEG.

«Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις προμήθειες της Νορβηγίας εξαλείφθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε και δεν υπάρχουν σημαντικές τροποποιήσεις στα υπάρχοντα προγραμματισμένα έργα», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 2% τη Δευτέρα σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς έληξε το υψηλότερο συμβόλαιο Brent, το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε και οι traders πήραν κέρδη, ανησυχώντας για την αύξηση της προσφοράς αργού και την πίεση στη ζήτηση από τα υψηλά επιτόκια.

Την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 1,49 δολ. ή 1,6%, χαμηλότερα στα 90,71 δολ. το βαρέλι, ή μειωμένα περίπου 5% σε σχέση με το συμβόλαιο του Νοεμβρίου που έληξε την Παρασκευή. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του πρώτου μήνα του Brent από τις αρχές Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 1,97 δολάρια ή 2,2%, φθάνοντας στα 88,82 δολάρια το βαρέλι.