ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά δικαστικών: Τι σημαίνει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου – Αντίδραση για τις συντάξεις

Αναδρομικά δικαστικών: Τι σημαίνει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου – Αντίδραση για τις συντάξεις
EUROKINISSI, φωτογραφία αρχείου.

Τα αναδρομικά για τις συντάξεις των δικαστών ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ.

Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε να επαναφέρει τις συντάξεις των δικαστών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές από το 2012 και ύστερα.

Τα αναδρομικά για τις συντάξεις των δικαστών ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ. Με την απόφαση 1330/2023 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «ανοίγει» ο δρόμος προκειμένου να αποκατασταθούν μόνιμα τόσο εκείνες, επανερχόμενες στα επίπεδα πριν από το 2012, όσο και των υπόλοιπων συνταξιούχων, τα οποία λόγω κόστους θα μπορούσαν να καταβληθούν σε τρία ή τέσσερα χρόνια.

Σημειώνεται ότι 400.000 συνταξιούχοι περιμένουν τα αναδρομικά ένδεκα μηνών για επικουρικές και δώρα με αγωγές, ενώ άλλοι 350.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου περιμένουν αναδρομικά 23 μηνών από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.

Τι σημαίνει ουσιαστικά η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ο δικηγόρος με ειδίκευση στο εργατικό Δίκαιο, Γιάννης Μαυρωνάς, υπογράμμισε τα κυριότερα σημεία της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τα αναδρομικά των δικαστικών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν “ανοίγει” κύκλος διεκδικήσεων για τους υπόλοιπους συνταξιούχους»

«Το δικαστήριο έκρινε ότι οι συντάξιμες αποδοχές των δικαστικών πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα πριν από το 2012 (όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη), κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές. Δεν “ανοίγει” κύκλος διεκδικήσεων για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, διότι η νόμιμη βάση στην οποία έρχεται η απόφαση, αφορά το ειδικό καθεστώς των δικαστικών και του συγκεκριμένου λειτουργήματος. Αποτελεί προηγούμενο για τους δικαστικούς και όχι, τους υπόλοιπους συνταξιούχους», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαυρωνάς.

«Υπάρχει ένα επίπεδο διεκδίκησης για τους συνταξιούχους δικαστικούς, ακόμη κι αν έχουν παρέλθει οι προθεσμίες για τις ενστάσεις. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαδικασία», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σχετικές ειδήσεις