ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίνι ράλι για το πετρέλαιο - Πλώρη για τα 87 δολάρια

Μίνι ράλι για το πετρέλαιο - Πλώρη για τα 87 δολάρια

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε κινούμενη άμμο, μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Το πετρέλαιο τραβά την ανηφόρα, καθώς μια θανατηφόρα έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας ενίσχυσε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή πριν από την άφιξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

Το πετρέλαιο West Texas αυξήθηκε πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι. Μετά την έκρηξη, οι ηγέτες της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής ακύρωσαν τη σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν, περιπλέκοντας την προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα διευρυνθεί στη Μέση Ανατολή.

Πέρα από την περιοχή, το αργό έλαβε πρόσθετη υποστήριξη την Τετάρτη από στοιχεία που δείχνουν καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου, καθώς και από ενδείξεις από τις ΗΠΑ ότι τα αποθέματα ενδέχεται να έχουν μειωθεί περαιτέρω.

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε κινούμενη άμμο από την κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι traders βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που οι μάχες επεκταθούν πέρα ​​από τη Γάζα και εμπλακεί ενδεχομένως το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς. Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ροές αργού, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη εύθραυστη αγορά πετρελαίου μετά από μήνες περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+.

Σχετικές ειδήσεις