ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την έκπτωση της ασφαλιστικής κάλυψης των κατοικιών

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την έκπτωση της ασφαλιστικής κάλυψης των κατοικιών

Η ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών αφορά σε ζημιές από πυρκαγιά, πλημμύρα ή σεισμό

Τις προϋποθέσεις για την έκπτωση του 10% στην ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών, παρουσίασε η Κατερίνα Χαραλαμπίδου, CEO Partner-Ασφαλιστικός πράκτορας Wedo/Insure στην εκπομπή «Action Τώρα» στο Action 24.

Η κυρία Χαραλαμπίδου τόνισε ότι η ασφαλιστική κάλυψη αφορά σε ζημιές και βλάβες από πυρκαγιά, πλημμύρα ή σεισμό και ότι η ασφαλιζόμενη αξία της κατοικίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 1000 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος έχει ασφαλίσει το σπίτι του με 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο δεν δικαιούται την έκπτωση 10%. Επίσης, πρέπει να είναι ασφαλισμένη όλη η αξία του ακινήτου στο όνομα του ιδιοκτήτη και όχι μέρος της.

Όσον αφορά στο ύψος της έκπτωσης, η κυρία Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι αν το κτίσμα είναι ασφαλισμένο για όλο το 2023 η έκπτωση είναι 10% το 2024. Αν η ασφάλιση καλύπτει τους 9 μήνες του τρέχοντος έτους, η έκπτωση είναι 7,5%, για ασφάλιση για 6 μήνες η έκπτωση είναι 5% και η ασφάλιση για 3 μήνες είναι 2,5%. «Από τρεις μήνες και κάτω δεν υπάρχει καμία έκπτωση», υπογραμμίζει η κυρία Χαραλαμπίδου, κάτι που σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν ασφαλίσει έως τώρα την κατοικία τους δεν θα πάρουν έκπτωση το 2024.

Επίσης, η έκπτωση εφαρμόζεται ανά κτίσμα και όχι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Αν κάποιος έχει δύο ή τρία κτίσματα δεν δικαιούται έκπτωση για όλα αλλά μόνο για αυτό που έχει ασφαλίσει.

Ένα ενδεικτικό κόστος ασφάλισης για αξία οικοδομής 100.000 ευρώ στην Αττική βγαίνει στα 120 ευρώ το χρόνο χωρίς απαλλαγές. Επισημαίνεται ότι μόνο η απαλλαγή 2% για σεισμό εφαρμόζεται.

Αναφέρεται επίσης ότι μόλις το 15% των κατοικιών είναι ήδη ασφαλισμένο και το μεγαλύτερο ποσοστό τους βρίσκεται στην Αττική.

Μάλιστα η κυρία Χαραλαμπίδου διευκρίνισε ότι οι περισσότερες από τις ασφαλισμένες κατοικίες είναι υποχρέωση ενυπόθηκων, δηλαδή ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να ασφαλίσει το σπίτι του.