ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρεκλίζει» η γερμανική οικονομία - Φλερτάρει με την ύφεση

«Τρεκλίζει» η γερμανική οικονομία - Φλερτάρει με την ύφεση

Τα υψηλότερα επιτόκια στο εσωτερικό και παγκοσμίως επιβαρύνουν σημαντικά τη ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά, στα οποία η Γερμανία βασίζεται περισσότερο από τους ομολόγους της για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με την ύφεση.

Το ΑΠΕ μειώθηκε 0,1% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, λιγότερο από την πτώση 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία τη Δευτέρα, επικαλούμενη υποχώρηση στις δαπάνες των νοικοκυριών.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν τη μάχη της Γερμανίας να ανακάμψει μετά από την ύφεση που προκλήθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο χειμώνα που ακολουθήθηκε από δύο τρίμηνα στασιμότητας ή αναιμικής ανάπτυξης. Είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως θα συρρικνωθεί φέτος και πλέον δημιουργείται προβληματισμός σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.

Τα υψηλότερα επιτόκια στο εσωτερικό και παγκοσμίως επιβαρύνουν σημαντικά τη ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά, στα οποία η Γερμανία βασίζεται περισσότερο από τους ομολόγους της για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη. Ο χημικός κολοσσός Lanxess AG ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 7% το εργατικό της δυναμικό αυτόν τον μήνα, ενώ η Volkswagen AG είπε ότι θα διπλασιάσει τις αποταμιεύσεις για να ενισχύσει την κερδοφορία.

Ενώ οι υπηρεσίες φαίνεται να αντέχουν, οι έρευνες της S&P Global δείχνουν ότι η δυναμική έχει επιβραδυνθεί και εκεί. Επιπλέον, εμφανίζονται ρωγμές στην αγορά εργασίας, άλλο ένα φωτεινό σημείο μέχρι στιγμής. Η συνολική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα συνέχισε να συρρικνώνεται καθώς ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την S&P Global.