ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταγγελίες φοροδιαφυγής με οικονομικό όφελος έως και 3.000 ευρώ

Καταγγελίες φοροδιαφυγής με οικονομικό όφελος έως και 3.000 ευρώ

Καταγγελίες φοροδιαφυγής με οικονομικό όφελος για τον πολίτη ετοιμάζει ο υπουργός Εθνικής ΟΙκονομίας, Κωστής Χατζηδάκης

Με οικονομικό όφελος για τους πολίτες που θα καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής που θα φτάνει έως και τα 3.000 ευρώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα λειτουργεί η σχετική εφαρμογή Αppodixi, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην διάρκεια της παρουσίασης για την νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ.

Όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για το οικονομικό όφελος (μπόνους) θα περιλαμβάνονται σε διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πλαφόν της αμοιβής εξετάζεται να τοποθετηθεί κοντά στα 3.000 ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό θα υπολογίζεται πιθανότατα με βάση το ποσό της «παράνομης» απόδειξης-συναλλαγής (π.χ. πολλαπλάσιο του ποσού της απόδειξης). Για να καταβληθεί η ανταμοιβή θα πρέπει η καταγγελία να είναι επώνυμη και θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι βάσιμη, δηλαδή να προκύψει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και φοροδιαφυγή.

Η πλατφόρμα appodixi, που λειτουργεί από τους πρώτους μήνες του 2023, έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες, η πλειοψηφία εκ των οποίων όμως, το 55%, είναι ανώνυμες.