ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως και 3.000 ευρώ ανταμοιβή σε καταγγελίες φοροδιαφυγής

Έως και 3.000 ευρώ ανταμοιβή σε καταγγελίες φοροδιαφυγής

Έως και 3.000 ευρώ θα είναι η χρηματική ανταμοιβή σε όσους καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής στο e-appodixi

Στις 3.000 ευρώ θα φτάνει η χρηματική ανταμοιβή σε όσους καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής ή μαϊμού αποδείξεων μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-appodixi της ΑΑΔΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν οι καταγγελίες επιβεβαιώνονται και μετά από τον σχετικό έλεγχο προκύπτει φοροδιαφυγή, τότε θα καταβάλλονται τα ποσά στους καταγγέλλοντες. Οι λεπτομέρειες θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί αύριο Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το ελάχιστο ποσό της ανταμοιβής θα υπολογίζεται πιθανότατα με βάση το ποσό της «παράνομης» απόδειξης-συναλλαγής (π.χ. πολλαπλάσιο του ποσού της απόδειξης).

Η ψηφιακή πλατφόρμα appodixi, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες, η πλειοψηφία εκ των οποίων όμως, σε ποσοστό 55%, είναι ανώνυμες. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να μπει «φρένο» στις «πλαστές» συναλλαγές, ως εκ τούτου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η φοροδιαφυγή αφού θα έρχονται στο φως όσοι αποκρύπτουν τζίρους και εκδίδουν αποδείξεις από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, στους οποίους και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα και λουκέτα.

Το μπόνους προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ. Ο ίδιος προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με τις σχετικές ρυθμίσεις να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Προστασία των δημοσίων εσόδων

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο των επίσημων ανακοινώσεων για τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, μέσω της πύλης aade.gr όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να καταγγέλλουν φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις αλλά ακόμα και φαινόμενα διαφοράς. Όπως είπε ο Γ. Πιτσιλής, η πλατφόρμα αποτελεί ακόμα ένα βήμα για την προστασία των δημοσίων εσόδων.

«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να δοθεί από όλους μας», τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης σημειώνοντας ότι οι αφηρημένες και διάσπαρτες καταγγελίες είναι άχρηστες σε αντιδιαστολή με τις οργανωμένες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής.