ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 1 Ιανουαρίου το επίδομα του ηλεκτρικού ρεύματος - Με τα ίδια κριτήρια με το επίδομα θέρμανσης

Από 1 Ιανουαρίου το επίδομα του ηλεκτρικού ρεύματος - Με τα ίδια κριτήρια με το επίδομα θέρμανσης

Οι αιτήσεις για το νέο επίδομα θέρμανσης δεν θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας του gov.gr αλλά μέσω του myθέρμανση.

Από 1 Ιανουαρίου το επίδομα του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Με τα ίδια κριτήρια με το επίδομα θέρμανσης, επισήμανε.

«Η στήριξη των πολιτών απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση» επισήμανε. «Θα συνεχίσουμε με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση με μέλημά μας τη στήριξη όλων των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων» ενώ έκανε ειδική αναφορά πως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου υπογράφηκε από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΚΥΑ για την επιβολή στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης εισφοράς βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη δραστηριοποίηση εκάστου στην εχγώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Την εξειδίκευση των μέτρων σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Όπως είπε αφορά 1,2 εκατομμύριο επωφελούμενους. Η ενίσχυση δίνεται με τις βαθμοημέρες και θα είναι 60 ευρώ το μήνα. Το μέτρο έχει συνολικό κόστος 120 εκατομμύρια ευρώ.

Πολύ πάνω του 50% των νοικοκυριών στην Ελλάδα θα επωφελείται συνολικά από όλες τις σχετικές ενισχύσεις.

Θα στέλνεται η έκπτωση από την πλατφόρμα myθέρμανση στους παρόχους. Οι αιτήσεις θα γίνονται από τον Ιανουάριο 2024.

θα υπάρξει συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος πάνω στις ίδιες αρχές για να ενοποιηθούν οι ενισχύσεις.

Αναλυτικότερα, όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν ένα διαφορετικό τιμολόγιο ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου θα μεταπέσουν αυτόματα στο «ειδικό κοινό τιμολόγιο». Αυτό θα έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν οι προμηθευτές όλο το 2024 και θα έχουν την υποχρέωση να το προσφέρουν και το 2025 για όσους το επιλέξουν.

Δεδομένου ότι το τιμολόγιο αυτό θα είναι κοινό για όλους τους προμηθευτές θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν την εταιρεία που είναι φθηνότερη.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική σήμανση: μπλε (σταθερά), πράσινο (ειδικό κοινό τιμολόγιο), κίτρινο (κυμαινόμενα) και τα πορτοκαλί (κοινωνικά).

Εκτακτη ενίσχυση για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό

Ο υπουργός εκτίμησε ότι περίπου οι μισοί καταναλωτές θερμαίνονται με χρήση συσκευών που κάνουν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου περίπου 1,2 εκατομμύριο ενεργειακά ευάλωτους με βάση τις «θερμοημέρες».

Δικαιούχοι είναι όσοι καλύπτουν τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και δεν επιδοτούνται για άλλο καύσιμο.

Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα και το κόστος φτάνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και το ποσό θα το δουν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Ο Κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα υπάρξουν, πέραν των πονικών, πειθαρχικά μέτρα: προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που το διαπράττουν. Για «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας.