ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κάνετε σύγκριση τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο;

Πώς θα κάνετε σύγκριση τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο;

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). (https://www.energycost.gr/)

Α) Η διαδικασία «βήμα - βήμα» για το Φυσικό Αέριο

  1. Επιλογή «Αναζήτηση»

Βήμα 1

Στο βήμα αυτό επιλέγετε τον τύπο της εγκατάστασης σας του Φυσικού Αερίου: Σας αφορά αναζήτηση για Αυτόνομη Οικιακή, Κεντρική ή Επαγγελματική τροφοδοσία Φυσικού Αερίου;

Βήμα 2

Στο βήμα αυτό επιλέγετε την κατηγορία χρήσης: Θέρμανση, μαγειρική, ζεστό νερό, όλες οι χρήσεις.

Βήμα 3

Στο βήμα αυτό επιλέγετε την περιοχή στην οποία κατανέμεται η κατοικία σας, καθώς και αν επιθυμείτε να συνδυάσετε την αναζήτηση σας με κάποιο προϊόν Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Βήμα 4

Αποτελέσματα.

Μπορείτε να δείτε την λίστα των ενεργών προμηθευτών Φυσικού Αερίου.

Επιλέξτε τον Προμηθευτή που σας ενδιαφέρει και δείτε αν προσφέρει τιμολόγια με τα χαρακτηριστικά που επιλέξατε.

  1. Επιλογή «Σύγκριση»

Βήμα 1

Στο βήμα αυτό επιλέγετε τον τύπο της εγκατάστασής σας για Φυσικό Αέριο: Αυτόνομη Οικιακή, Κεντρική ή Επαγγελματική τροφοδοσία Φυσικού Αερίου;

Βήμα 2

Στο βήμα αυτό καταχωρείτε τα δεδομένα χρήσης με τα οποία θέλετε να κάνετε την ανάλογη σύγκριση και να βρείτε ποιος είναι ο οικονομικότερος προμηθευτής για τα δικά σας δεδομένα.

Βήμα 3

Στο βήμα αυτό επιλέγετε τα επιπλέον χαρακτηριστικά των προϊόντων που θέλετε να δείτε, όπως εκπτώσεις συνέπειας, μεταξύ άλλων.

Βήμα 4

Στο βήμα αυτό επιλέγετε το δίκτυο διανομής που εξυπηρετεί το ακίνητό σας.

Βήμα 5

Στο τελευταίο βήμα επιλέγετε αν θα δείτε μόνο το οικονομικότερο τιμολόγιο κάθε Προμηθευτή με βάση τις επιλογές σας ή όλα τα τιμολόγια των Προμηθευτών που πληρούν τις επιλογές σας.

Β) Η διαδικασία «βήμα - βήμα» για την Ηλεκτρική Ενέργεια

  1. Επιλογή «Αναζήτηση»

Βήμα 1

Αρχικά επιλέγετε τον τύπο τιμολογίου τον οποίο θέλετε να αναζητήσετε μεταξύ των παρόχων, δηλαδή αν αφορά σε Οικιακή παροχή ή Γενικής χρήσης (επαγγελματική, κοινόχρηστη κλπ).

Βήμα 2

Έπειτα, επιλέγετε τα στοιχεία που αφορούν την εγκατάσταση σας. Αν η παροχή σας είναι μονοφασική ή τριφασική ή αν έχετε εγκαταστημένο μετρητή διπλής τιμολόγησης (νυχτερινό) στην παροχή σας.

Βήμα 3

Επόμενο βήμα είναι η επιλογή επιπλέον κριτηρίων για καλύτερα αποτελέσματα κατά την αναζήτηση σας, όπως:

  • Είστε δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου;
  • Σας ενδιαφέρει να συμπεριληφθούν μόνο τιμολόγια που προσφέρονται σε συνδυασμό με προϊόντα Φυσικού Αερίου του παρόχου ή θέλετε να δείτε όλα τα διαθέσιμα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας;

Βήμα 4

Εδώ εμφανίζονται τα αποτελέσματα. Στη λίστα των ενεργών προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας γίνεται η επιλογή του Προμηθευτή που ενδιαφέρει τον καταναλωτή και η προσφορά τιμολογίων με τα χαρακτηριστικά της επιλογής τους.

  1. Επιλογή «Σύγκριση»

Βήμα 1

Αρχικά, επιλέγετε τον τύπο και την κατηγορία τιμολογίου που επιθυμείτε να συγκρίνετε.

Βήμα 2

Έπειτα, επιλέγετε τι πιθανές Ρήτρες που θα θέλατε να περιέχονται στα τιμολόγια που θα συγκρίνετε.

Βήμα 3

Στο βήμα αυτό επιλέγετε τις εκπτώσεις που θα θέλατε να ενσωματωθούν στη σύγκριση τιμολογίων που θα πραγματοποιήσετε.

Βήμα 4

Σε αυτό το βήμα, ο καταναλωτής συμπληρώνει τις καταναλώσεις του ή να χρησιμοποιεί τους Εθνικούς μέσους όρους.

Βήμα 5

Εδώ εμφανίζονται τα «Αποτελέσματα». Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει να δει μόνο το οικονομικότερο τιμολόγιο κάθε Προμηθευτή με βάση τις επιλογές του ή όλα τα τιμολόγια των Προμηθευτών που πληρούν τις επιλογές του.

Ενώ στο κουμπί με τις Αναλυτικές Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις εμφανίζεται ο τρόπος υπολογισμού του συνολικού ρυθμιζόμενου ποσού.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Ενέργεια ΕΔΩ