ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Πόσο είναι η τιμή στα ελαιοτριβεία - Το τέχνασμα νοθείας επιτήδειων

Ελαιόλαδο: Πόσο είναι η τιμή στα ελαιοτριβεία - Το τέχνασμα νοθείας επιτήδειων

Ιστορικό ρεκόρ καταγράφει η τιμή του ελαιολάδου, ενώ την ίδια στιγμή τα φαινόμενα νοθείας να είναι επίσης πολλά.

Ως είδος πολυτελείας αντιμετωπίζεται φέτος το ελαιόλαδο από τους καταναλωτές. «Αυτή τη στιγμή η τιμή στα ελαιοτριβεία γύρω στα 8 με 9 ευρώ» δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Παράλληλα με την αύξηση της τιμής παρατηρείται αύξηση και στα φαινόμενα νοθείας. Επιτήδειοι πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές σπορέλαιο αντί για ελαιόλαδο. Τη φετινή χρονιά με τις τιμές του ελαιόλαδου, καταγράφοντα φαινόμενα νοθείας που πωλούνται σπορέλαια με τον ισχυρισμό ότι πωλούνται ελαιόλαδα, δήλωσε ο πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου .

Την ίδια στιγμή, το μεροκάματο για τη συγκομιδή της ελιάς μπορεί να ξεπεράσει και τα 70 ευρώ, δημιουργώντας ένα σπιράλ ακρίβειας για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές.

Για νέες αυξήσεις στην τιμή του ελαιολάδου προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, μιλώντας στο MEGA.

«Δυστυχώς, θα έχουμε κι άλλη αύξηση στο λάδι. Το μήνα Δεκέμβριο θα υπάρξει κι άλλη αύξηση της τιμής. Η κλιματική αλλαγή έχει ”χτυπήσει την πόρτα” μας. Η παραγωγή μειώνεται κάθε μέρα που περνάει. Στην Κρήτη έχουμε θερμοκρασίες καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες ευνοούν ένα έντομο που λέγεται δάκος κι αυτό μειώνει την ήδη μειωμένη παραγωγή που έχουμε. Έτσι, εφόσον μειώνεται η παραγωγή αυξάνεται η τιμή», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.

Για τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του λαδιού, ο κ. Χιλετζάκης εξήγησε ότι δεν τις καθορίζει ο Έλληνας παραγωγός.

«Οι τιμές καθορίζονται βάσει Ιταλίας. Η Ιταλία καθορίζει την τιμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακριβώς οι ίδιες τιμές παραγωγού που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα σημειώνονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, οι ποσότητες είναι μειωμένες και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό».

Σχετικά με την εκμετάλλευση του καταναλωτή στην αγορά του λαδιού ανέφερε: «Σήμερα ο καταναλωτής αγοράζει το λάδι 13.5 ευρώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ ενώ ο παραγωγός το πούλησε πέρυσι 4.5 με 5 ευρώ. Αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή δεν έχει να κάνει με τον παραγωγό. Εξαρτάται από άλλους μεσάζοντες».

Ενώ για τις κλοπές που έχουν επισημανθεί ότι γίνονται στον καρπό της ελιάς: «Είμαστε μάρτυρες καθημερινά κλοπών ελαιοκάρπων. Είναι ένα χρηματιστήριο πλέον το λάδι. Γίνεται ο χαμός».