ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ράλι στην τιμή του ελαιόλαδου: Σε απόγνωση καταναλωτές και εστιάτορες

oil
Photo: pixabay.com

Η αύξηση της ζήτησης ελαιόλαδου  και η μείωση της παραγωγής οδηγούν συνεχώς τις τιμές σε άνοδο

Οι αυξήσεις στον πληθωρισμό και στις τιμές των τροφίμων, έχουν εκτοξεύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, μετατρέποντας βασικά αγαθά, σε είδη πολυτελείας.

‘Όπως λένε οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, αν συνεχιστεί αυτό, θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στα πιάτα που σερβίρουν.

«Μετριάζουμε το δικό μας όφελος και δεν μετακυλήουμε το κόστος στον πελάτη» λέει εστιάτορας μιλώντας στον ΑΝΤ1 «αλλά μοιραία κάποια στιγμή αυτό θα γίνει».

«Αυτή τη στιγμή στην χωριάτικη σαλάτα τα 30-50 ml ελαιόλαδο που βάζουμε έχουν για μας κόστος 30 λεπτά. Αν αυτή η αύξηση φτάσει τα 60 λεπτά αναπόφευκτα θα αυξήσουμε τις τιμές, λέει άλλος εστιάτορας»

«Οι οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και χρειάζονται το λάδι δεν ξέρω πως τα βγάζουν πέρα» λέει καταναλώτρια μιλώντας στην κάμερα του Alpha.

Ενώ η αύξηση της τιμής των τροφίμων κατά μέσον όρο αγγίζει το 10% η αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου έφτασε το 26%. 'Ερευνα επισημαίνει ότι η αύξηση στην τιμή του επώνυμου ελαιολάδου σε έναν μόλις μήνα κυμαίνεται από 9% μέχρι 15%.

«Κάνω έρευνα αγοράς σε όλα τα σούπερ μάρκετ ώστε να βρω το πιο οικονομικό. Μέχρι στιγμής έχω πάει σε τρία» λέει καταναλωτής, ενώ ένας άλλος αισθάνεται τυχερός που σε ένα κατάστημα βρήκε ελαιόλαδο με την παλιά τιμή.

Μέσα σε δύο χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2021, όταν άρχισε η «επίθεση» της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μέχρι σήμερα, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 92,7%.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής που λαμβάνουν οι αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής αυτό το διάστημα φέρνουν ακόμη υψηλότερες τιμές, με το λάδι να γίνεται κυριολεκτικά απλησίαστο, καθώς οι ανατιμήσεις φθάνουν έως και το 48%.

Οι τιμές διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση και η μειωμένη παραγωγή, έχει επηρεάσει τις τιμές λένε οι παραγωγοί.

Μείωση της εγχώριας παραγωγής το 2024

Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδόσεις που οφείλονται στην περσινή υψηλή παραγωγή αναμένεται φέτος να επηρεάσουν τις παραγόμενες ποσότητες και στην Ελλάδα και κατ' επέκταση και τις τιμές.

Προβλήματα όμως παρατηρούνται και στη βρώσιμη ελιά Καλαμών καθώς σε ορισμένες περιοχές η παραγωγή αναμένεται μειωμένη έως και 90%.