ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eλαιόλαδο: Αλυσιδωτές αντιδράσεις φέρνει η αύξηση της τιμής

Eλαιόλαδο: Αλυσιδωτές αντιδράσεις φέρνει η αύξηση της τιμής
Pixabay

Ως είδος πολυτελείας αντιμετωπίζουν πλέον οι καταναλωτές το ελαιόλαδο, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στην τιμή του.

Αυξήσεις στον πληθωρισμό και τις τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξεύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ βασικά αγαθά έχουν μετατραπεί σε είδη πολυτελείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο αυξήθηκε στο 3,4% έναντι 1,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,9%, ενώ αύξηση τιμών κατά 5,6% καταγράφηκε στην κατηγορία της υγείας και 4,8% στα ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.

«Πρωταθλητές» των αυξήσεων έλαια και λίπη

Στις μεταβολές τιμών μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και του ίδιου διαστήματος του 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή τιμής παρατηρείται στα έλαια και λίπη,

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, τον τελευταίο χρόνο οι τιμές στην κατηγορία έλαια-λίπη έχουν αυξηθεί κατά 26%, ενώ στα φρούτα οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 20,5% και σε μεταλλικό νερό-αναψυκτικά και χυμούς φτάνουν το 14,3%.

«Οι οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και χρειάζονται το λάδι δεν ξέρω πως τα βγάζουν πέρα» λέει καταναλώτρια μιλώντας στην κάμερα του Alpha.

«Κάνω έρευνα αγοράς σε όλα τα σούπερ μάρκετ ώστε να βρω το πιο οικονομικό. Μέχρι στιγμής έχω πάει σε τρία» λέει ένας ακόμα καταναλωτής, ενώ κάποιος άλλος αισθάνεται τυχερός που σε ένα κατάστημα βρήκε ελαιόλαδο με την παλιά τιμή.

Αυξανόμενα τα κρούσματα νοθείας στο ελαιόλαδο

Η τιμή του ελαιόλαδου βρίσκεται στα ύψη, με τα φαινόμενα νοθείας να είναι επίσης πολλά, καθώς πολλοί επιτήδειοι πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές σπορέλαιο για αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Την τιμή του λίτρου προς τα επάνω, σύμφωνα και πάλι με τους παραγωγούς, έχει παρασύρει και η αύξηση του εργατικού κόστους καθώς το μεροκάματο για τη συγκομιδή της ελιάς μπορεί να φτάσει φέτος ακόμα και τα 70 ευρώ, τη στιγμή που η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά.

Στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, η συγκομιδή της ελιάς έχει ήδη ξεκινήσει. Στα συνεργεία, που έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν είναι οι ίδιοι παραγωγοί με τις οικογένειες τους, που φέτος μαζεύουν τις ελιές και αυτό λόγω του κόστους.

Δεν αντέχουν το βάρος των αυξήσεων οι επαγγελματίες της εστίασης

Πονοκέφαλο αποτελεί η τιμή του ελαιόλαδου για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, οι οποίοι τονίζουν πως αν συνεχιστεί αυτό, θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στα πιάτα που σερβίρουν.

«Μετριάζουμε το δικό μας όφελος και δεν μεταφέρουμε το κόστος στον πελάτη» λέει εστιάτορας μιλώντας στον ΑΝΤ1, όμως συνεχίζει λέγοντας «αλλά μοιραία κάποια στιγμή αυτό θα γίνει».

«Αυτή τη στιγμή στην χωριάτικη σαλάτα τα 30-50 ml ελαιόλαδο που βάζουμε έχουν για μας κόστος 30 λεπτά. Αν αυτή η αύξηση φτάσει τα 60 λεπτά αναπόφευκτα θα αυξήσουμε τις τιμές», λέει άλλος εστιάτορας.