ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άστραψε και βρόντηξε η Γέλεν κατά της Moody’s

Άστραψε και βρόντηξε η Γέλεν κατά της Moody’s

Τα βέλη της στη Moody’s, η οποία υποβάθμισε από «σταθερή» από «αρνητική» τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έριξε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, λέγοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή και η αγορά αμερικανικών ομολόγων ασφαλής.

«Είναι μια απόφαση με την οποία διαφωνώ», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της APEC στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Σημειώνεται πως ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Παρασκευή την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε «αρνητική» από «σταθερή», επικαλούμενη μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και επιδείνωση στο προφίλ του χρέους.

Πάντως η Moody’s διατηρεί την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση AAA των ΗΠΑ από το 1917. «Στο πλαίσιο των υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τη μείωση των κρατικών δαπανών ή την αύξηση των εσόδων, η Moody’s αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, αποδυναμώνοντας σημαντικά την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους», αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Και μπορεί η αμερικανική οικονομία να δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, ωστόσο το διογκούμενο έλλειμμα κρύβει μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς κινδύνους που τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει νέες προειδοποιήσεις από οικονομολόγους, πολιτικούς και οίκους. Για το οικονομικό έτος έως τον Σεπτέμβριο, το έλλειμμα των ΗΠΑ ουσιαστικά διπλασιάστηκε.

Η Moody's είναι ο μόνος από τους τρεις μεγάλους οίκους που διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση για τις ΗΠΑ από τότε που η Fitch Ratings υποβάθμισε την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Αύγουστο μετά την τελευταία μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους. ότι Η S&P είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε AA+ το 2011.

Μετά την κίνηση της Fitch, αποφεύχθηκε το κλείσιμο της κυβέρνησης την τελευταία στιγμή. Το ενδεχόμενο ενός ακόμη κλεισίματος απέχει λίγες μέρες εν μέσω μιας άλλης κομματικής αντιπαράθεσης στην Ουάσιγκτον για τον προϋπολογισμό. Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή, όπου κατέχουν την πλειοψηφία, στοχεύουν να επιβάλουν περικοπές στις δαπάνες τις οποίες οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Γερουσία, απορρίπτουν. Η χρηματοδότηση εξαντλείται μετά τις 17 Νοεμβρίου.

«Ένα κλείσιμο είναι κάτι θα δημιουργήσει ανασφάλεια σε μια στιγμή που η οικονομία των ΗΠΑ πηγαίνει καλά και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε η Yellen.