Ελαιόλαδο: Εκπέμπουν SOS οι παραγωγοί - «Δεν θα έχουμε λάδι να φάμε-Θα το πληρώνουμε χρυσό»

Ελαιόλαδο: «Θα πούμε το λάδι, λαδάκι. Δεν θα υπάρχει πλαφόν στην τιμή θα πουλάει ο καθένας όσο θέλει», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου - Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολική παραγωγή 160.000 τόνων όταν πέρυσι ανήλθε σε 350.000 τόνους 

Ελαιόλαδο: Εκπέμπουν SOS οι παραγωγοί - «Δεν θα έχουμε λάδι να φάμε-Θα το πληρώνουμε χρυσό»
(Photo by Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images)
4'

Μπορεί το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις σχετικά με το ελαιόλαδο να επικεντρώνονται στο θέμα της τιμής αφού στο ράφι ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, όμως σιγά - σιγά και όσο προχωράει η συγκομιδή αναδεικνύεται και το διατροφικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με το σύνολο των παραγωγών που επικοινωνεί το Newsbomb.gr προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση σε όλη τη χώρα, η φετινή μείωση της παραγωγής θα είναι πρωτόγνωρη.

Αυτό θα οδηγήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους σε ελλείψεις στην ελληνική και όχι μόνο αγορά.

Για το πρόβλημα που ανακύπτει μίλησε στο στο Newsbomb.gr ο Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου, τονίζοντας: «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη με τη συγκομιδή ελιάς στην Κρήτη αφού το κερασάκι στην τούρτα το έβαλαν οι δυνατοί άνεμοι τα προηγούμενα 24ωρα. Είχαμε ελιές που ήταν δακοφαγωμένες και με τους ισχυρούς ανέμους έπεσαν. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση της παραγωγής μας που ήδη ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι πλέον δημιουργείται ένα τεράστιο διατροφικό πρόβλημα. Το οικονομικό το ξέραμε ότι το είχαμε τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το διατροφικό. Δεν θα έχουμε λάδι να φάμε και αυτό θα το δούμε μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Πρόκειται για δικιά μου πρόβλεψη αλλά συνήθως δεν πέφτω έξω».

O Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου.

Επιπλέον ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης σημειώνει: «Οι τιμές ανεβαίνουν ξανά αλλά όλα αυτά είναι πλασματικά για τους παραγωγούς γιατί δεν υπάρχει λάδι. Όσον αφορά τους καταναλωτές από την στιγμή που θα είναι δυσεύρετο δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Θα πούμε το λάδι, λαδάκι. Δεν θα υπάρχει πλαφόν στην τιμή θα πουλάει ο καθένας όσο θέλει».

Ελαττωματικά λάδια

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε τη φετινή ελαιοκομική χρονιά στο Newsbomb.gr και ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι τιμές ανεβαίνουν. Πρόσφατα έγινε μια πράξη στα 8,20 ευρώ το κιλό στα Παπαδιάνικα Λακωνίας και αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από παντού, από εμπόρους σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα ζήτηση».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την παραγωγή είναι πάρα πολύ μειωμένη και φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 480 τόνους ενώ πέρσι ήμασταν στους 1.245 τόνους και το περισσότερο το έχουν πάρει στο σπίτι τους. Προς πώληση δηλαδή είναι 310 τόνοι».

Επιπλέον ο κ. Μπατσάκης σημείωσε: «Ποιοτικό λάδι χαμηλής οξύτητας δεν υπάρχει φέτος. Αυτό που φοβάμαι δε είναι ότι στην Ελλάδα τα ποιοτικά λάδια θα είναι ελάχιστα φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία ευνοούν το γλοιοσπόριο το οποίο επηρεάζει την ποιότητα και δίνει ελαττωματικά λάδια».

Τέλος είπε: «Ακόμα κανείς δεν ξέρει αν θα μπορούμε να βγάλουμε παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε τόσο έντονα από πέρσι και εντάθηκε φέτος».

Παγκόσμια παραγωγή

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA), η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου, αναμένεται να ανέλθει σε 3 εκατ. τόνους.

Αντίστοιχα, η παραγωγή στην ΕΕ, αναμένεται να φθάσει τους 1,8 εκατ. τόνους για την ελαιοκομική σεζόν 2023/2024.

Προβληματισμός με τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ

Προβληματισμένοι είναι οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές στα προϊόντα να αυξάνονται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό της ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά ότι το ελαιόλαδο (ένα λίτρο) πωλούνταν τον Σεπτέμβριο έναντι 12,25 ευρώ, τον Οκτώβριο προς 13,70 και το Νοέμβρη «άγγιξε» τα 15 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,7% μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ένα πορρυπαντικό ρούχων 20 μεζούρες πωλείται σε προσφορά 1 + 1 δώρο, με τις 40 μεζούρες να πωλούνται προς 11,05 ευρώ, την ίδια ώρα που, στο κάτω ράφι, το απλό προϊόν, 45 μεζούρες, σε άλλη συσκευασία, κοστίζει 9,98 ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναφέρει: «Έχουμε επιβάλλει 9 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί ή έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ προς είσπραξη, περίπου το 70%. Και βεβαίως, όποιο πρόστιμο δεν πληρώνεται εγκαίρως, βεβαιώνεται στην εφορία». Την ίδια στιγμή που το ράλι της ακρίβειας δεν έχει τέλος και γονατίζει τα νοικοκυριά, μία ιστορία που μπορεί να κρύβει στο βάθος ακόμη και πρακτικές καρτέλ σε βασικά προϊόντα, έρχεται στο «φως» από την επιτροπή ανταγωνισμού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή