ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Ξεμένει από ποιοτικό λάδι η χώρα - Γιατί οι καταναλωτές καλούνται να το πληρώσουν ακριβά

Ελαιόλαδο: Ξεμένει από ποιοτικό λάδι η χώρα - Γιατί οι καταναλωτές καλούνται να το πληρώσουν ακριβά
(Photo by Franco Origlia/Getty Images)

Ελαιόλαδο: «Αυτό που φοβάμαι είναι ότι στην Ελλάδα τα ποιοτικά λάδια θα είναι ελάχιστα φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια», λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης

Η οξύτητα σε συνδυασμό με την οργανοληπτική αξιολόγηση αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιόλαδου. Όσο πιο χαμηλή είναι η οξύτητα τόσο πιο ποιοτικό είναι το ελαιόλαδο.

Τα στοιχεία αυτά που κάνουν το ελληνικό ελαιόλαδο μοναδικό σε όλο τον κόσμο φαίνεται ότι έχουν πληγεί, όπως και η παραγωγή αφού σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Newsbomb.gr καλλιεργητές φέτος τα χαμηλής οξύτητας λάδια θα είναι ελάχιστα.

Ωστόσο φόβοι εγείρονται και για τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης.

Για το θέμα αυτό μίλησε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ποιοτικό λάδι χαμηλής οξύτητας δεν υπάρχουν φέτος. Αυτό που φοβάμαι δε είναι ότι στην Ελλάδα τα ποιοτικά λάδια θα είναι ελάχιστα φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία ευνοούν το γλοιοσπόριο το οποίο επηρεάζει την ποιότητα και δίνει ελλαττωματικά λάδια».

Και πρόσθεσε: «Ακόμα κανείς δεν ξέρει αν θα μπορούμε να βγάλουμε παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε τόσο έντονα από πέρσι και εντάθηκε φέτος».

Οι τιμές σε Ελλάδα και εξωτερικό

Μια συνοπτική εικόνα των τιμών έξτρα παρθένου ελαιολάδου όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αναλυτικού Δελτίου τιμών του ΣΕΔΗΚ της 21-11 -2023 , παρουσιάζεται στον Πινακα 1 που ακολουθεί:

Στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)

«Πονοκέφαλος» το κόστος για τα νοικοκυριά

Ο «πονοκέφαλος» για το κόστος του ελαιολάδου δεν λέει να… περάσει, με νοικοκυριά αλλά και παραγωγούς να παρακολουθούν το συνεχές ανοδικό «ράλι» με απόγνωση. Οι μεν, γνωρίζοντας ότι πλέον, το προϊόν μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας και οι δε, έχοντας να αντιμετωπίσουν κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου από τα χωράφια τους.

Στην Ισπανία, ως ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ κλειδώνουν τα μπουκάλια με ελαιόλαδο στα ράφια. Η ιβηρική χώρα γνώρισε εφέτος μία παρατεταμένη ξηρασία στον νότο, με αποτέλεσμα να περιορισθεί περίπου κατά το ήμισυ η παραγωγή και να «εκτιναχθεί» η τιμή κατά 150%, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Το λάδι, που στην πλειονότητα των σούπερ μάρκετ της Ισπανίας πωλείται πλέον έναντι 14,5 ευρώ ανά λίτρο, «αποτελεί το ιδανικό προϊόν για κλοπές», όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του κλάδου.

Σχετικές ειδήσεις