ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Πώς πιάστηκαν «στα πράσα» ληστές ελαιοκάρπου στην Πάτρα

Ελαιόλαδο: Πώς πιάστηκαν «στα πράσα» ληστές ελαιοκάρπου στην Πάτρα

Περιπέτεια για έναν παραγωγό στην Πάτρα, όταν έπιασε επ' αυτοφώρω τρία άτομα να κλέβουν επτά τόνους ελιές από τα χωράφια του.

Με την τιμή του ελαιολάδου να παραμένει στα ύψη, οι παραγωγοί δεν ξέρουν από πού να φυλαχθούν, με επιτήδειους να «επιστρατεύουν» κάθε διαθέσιμο μέσο, προκειμένου να ενισχύσουν την παράνομη δράση τους. Αυτό το γεγονός προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ιδιοκτήτες χωραφιών, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Το τελευταίο περιστατικό κλοπής ελαιοκάρπου κατεγράφη στην Πάτρα, όπου ο Σπύρος Κατσιμπέρης, παραγωγός ηλικίας 27 ετών, έπιασε «στα πράσα» τρία άτομα να κλέβουν επτά τόνους ελιές από τα χωράφια του, τονίζοντας ότι η ζημιά που υπέστη, υπολογίζεται περίπου στα 10.000 ευρώ.

«Τους μίλησα και έκανα τον ανήξερο»

«Οι ελιές μαζεύονταν μέρα και βράδυ με προβολείς αυτοκινήτων και φακούς. Το σημείο είναι δύσβατο και δεν υπήρχε κανείς που μπορούσε να τους δει. Μόνος μου τους είδα, τους μίλησα και έκανα τον ανήξερο, ότι δεν ήταν δικό μου το χωράφι. Τους χαιρέτησα, τους μίλησα και με ρώτησαν αν είναι δικό μου το χωράφι», ανέφερε αρχικά.

«Ήμουν ψύχραιμος και πήρα τηλέφωνο κατευθείαν την αστυνομία. Όταν είδαν το περιπολικό που έφθασε, έφυγαν από την πίσω πλευρά. Ο ένας από τους τρεις μαρτύρησε και τους άλλους δύο», περιέγραψε στη συνέχεια.

«Αυτήν τη στιγμή, έχουν κατασχεθεί 652 κιλά λάδι στο ένα ελαιοτριβείο και 117 στο άλλο. Η ζημιά για το κτήμα είναι περίπου 10.000 ευρώ». «Ο ένας είναι από το χωριό Μαζαράκι και ο άλλος από την Κάτω Αχαΐα, ήρθαν με εντολή τρίτου», ανέφερε ο κ. Κατσιμπέρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κλέφτες ελιών με… αλυσοπρίονα

Με σύμμαχο την τεχνολογία, οι ελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να προστατευθούν φέτος από τις κλοπές που φέτος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί.

Οι ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν σε μέσα προστασίας για τις αποθήκες και τα χωράφια τους που περιλαμβάνουν από συρματοπλέγματα και συναγερμούς, μέχρι κάμερες.

Ελαιοπαραγωγός από τα Σπάτα μίλησε για τις καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του. «Δεν μπορείς να φυλαχτείς από πουθενά. Πας να μαζέψεις ελιές και δεν ξέρεις αν θα βρεις το δέντρο ή αν δεν βρεις τίποτα. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο εκτός από την κλοπή του ελαιοκάρπου. Πάντα υπήρχε η κλοπή αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Αυτά στα μέρη μας δεν γινόντουσαν», ανέφερε ο κ. Μάρκου.

Η μαφία ασχολείται με το λάδι

Για το σχόλιο ότι και η μαφία ασχολείται με το λάδι ο κ. Μάρκου τόνισε: «Βέβαια, γιατί είναι τεράστιες οι τιμές. Οι Ιταλοί παίρνουν λάδι από την Ελλάδα, του κάνουν μια καλή τυποποίηση, εκεί που μειονεκτούμε εμείς, και το στέλνουν παντού.

Μπορείτε να βρείτε λάδι το οποίο έχει παραχθεί στην Ελλάδα, έχει κάνει τυποποίηση στην Ιταλία και να βρεθεί σε ένα ράφι στην Αμερική. Μιλάμε για 750 ml σε μια τιμή 30-40 ευρώ. Υπάρχει και το λαθρεμπόριο με όλα τα αποτελέσματα της νοθείας».

Μάλιστα, ο ελαιοπαραγωγός επεσήμανε: «Εγώ έβαλα συναγερμό στην αποθήκη με το λάδι και κάμερα» για να σημειώσει στη συνέχεια: «Αυτός που θα πάει να κλέψει, θα πάει μόλις φύγει ο ιδιοκτήτης, μετά το μεσημέρι. Σκεφτείτε μέχρι το άλλο πρωί τι μπορεί να γίνει».

Ο κ. Μάρκου καταλόντας τόνισε πως οι ληστές βγάζουν περισσότερα από τους παραγωγούς, καθώς μπορεί να πουλήσουν το λάδι και πιο φθηνά. Χαρακτηριστικά, με 10 τόνους κλεμμένες ελιές που βγάζει 2 τόνους λάδι, εάν το πουλήσει κανείς στα 6-7 ευρώ το λίτρο, θα βγάλει σε μια μέρα 14.000 ευρώ!

Τα νέα «κόλπα» των καταναλωτών κόντρα στην ακρίβεια

Ελαιόλαδο με τη… μεζούρα, ενόσω η ακρίβεια επιμένει. Οι καταναλωτές βάζουν ελαιόλαδο με το σταγονόμετρο στο καθημερινό τους γεύμα.

Όπως μπορείτε να δείτε στο ρεπορτάζ του MEGA, η 27χρονη Βιβή ζει με την οικογένειά της και τον αδερφό της. Πηγαίνει για τα ψώνια του σπιτιού καθημερινά, αλλά - όπως λέει - περιορίζει κατά πολύ το ελαιόλαδο από το οικογενειακό τραπέζι.

«Τους λέω τι να κάνουμε, είναι ακριβό, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω παραπάνω. Ή θα πληρώσετε παραπάνω, ή θα τρώτε αυτό που σας μαγειρεύω, τελείωσε», αναφέρει χαρακτηριστικά στο MEGA.

Με την άνοδο στην τιμή του ελαιόλαδου βρίσκει εναλλακτικές λύσεις για το τηγάνισμα. «Γενικότερα χρησιμοποιώ σπορέλαιο, ηλιέλαιο για να τηγανίζω τις πατάτες, το λάδι είναι μόνο για τη σαλάτα και άντε σε κανένα λαδερό φαγητό», συμπληρώνει.

Και στη χωριάτικη σαλάτα, όπως προσθέτει, βάζει ελάχιστο ελαιόλαδο ίσα για να παίρνει τη γεύση. Οι υπολογισμοί της ποσότητας λαδιού που δαπανούν μαζί με τα χρήματα που χρειάζονται μόνο για το ελαιόλαδο κάθε μήνα προκαλεί πονοκέφαλο στους καταναλωτές.

Σχετικές ειδήσεις