ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αλλαγές λίγο πριν την κατάθεση στη Βουλή

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αλλαγές λίγο πριν την κατάθεση στη Βουλή

Βελτιώσεις εξετάζονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το τέλος της διαβούλευσης

Σε διορθώσεις αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευσή. Διορθώσεις που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στις παρακάτω αλλαγές:

Σε ό,τι αφορά στη μαχητότητα του τεκμηρίου στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει πως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση από το τεκμαρτό εισόδημα υπό την προϋπόθεση πως θα συμφωνήσουν στον φορο-έλεγχο όχι μόνο στα εισοδήματα αλλά και στις δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες και γενικά καταναλωτικές δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση παραμένουν οι περιπτώσεις που το τεκμήριο είναι μαχητό, όπως η στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση των συντελεστών του τζίρου για τους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ορίζεται ότι η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Η προσαύξηση ανέρχεται στο 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων. Αυξάνεται στο 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων. Και φτάνει στο 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

Τέλος εξετάζεται η μείωση στο τεκμαρτό εισόδημα για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με δωδεκατημόρια και θα λαμβάνετε υπόψιν η χρονική περίοδος άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας. Ευνοϊκές ρυθμίσεις θα υπάρξουν για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες.