ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα φορορύθμιση για φορολογούμενους που έχουν φορολογικές εκκρεμότητες - Μέχρι 30 Ιουνίου η αίτηση

Νέα φορορύθμιση για φορολογούμενους που έχουν φορολογικές εκκρεμότητες - Μέχρι 30 Ιουνίου η αίτηση

Εκκρεμείς φοροϋποθέσεις: «Κούρεμα» 75% σε πρόστιμα και προσαυξήσεις και εξόφληση οφειλής σε έως και 24 δόσεις. 

Τη δυνατότητα σε φορολογούμενους που έχουν φορολογικές εκκρεμότητες να τις κλείσουν με ευνοϊκούς όρους, συνοπτικές διαδικασίες και εξωδικαστικά δίνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν εξωδικαστική διευθέτηση ΦΟθα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 και εφόσον δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής να κερδίσουν κούρεμα έως 75% στα πρόστιμα και εξόφληση της οφειλής σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά έως τις 30 Ιουνίου 2024 και το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβούλιο της Επικράτειας και των διοικητικών δικαστηρίων έως τις 29 Ιουνίου 2024, ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και για τις υποθέσεις για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση και απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η νέα διάταξη προβλέπει πως η εξέταση των αιτήσεων εξωδικαστικής επίλυσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης εκδίδονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Με την επίλυση της διαφοράς και εάν καταβληθεί από τον φορολογούμενο 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως και 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις, πρόστιμα, η οποία ανέρχεται σε 75% εάν καταβληθεί σε 1η δόση, σε 65% σε 2-4 δόσεις, σε 55% σε 5-8 δόσεις.