ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενίτιδα» για Bitcoin – Eκτίναξη κατά 152% το 2023

«Φρενίτιδα» για Bitcoin – Eκτίναξη κατά 152% το 2023

Το Bitcoin αυξήθηκε μέχρι και 5,2% φτάνοντας τα 41.792 δολάρια, ανεβάζοντας τα κέρδη του από αρχές του έτους στο 152%

Ξεπέρασε τα 41.000 δολάρια το Bitcoin, καθώς το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο συνεχίζει να κινείται ανοδικά εν μέσω προσδοκιών για περικοπές επιτοκίων και της προοπτικής μεγαλύτερης ζήτησης για κρυπτονομίσματα.

Το Bitcoin αυξήθηκε μέχρι και 5,2% φτάνοντας τα 41.792 δολάρια, ανεβάζοντας τα κέρδη του από αρχές του έτους στο 152%. Το Bitcoin ήταν για τελευταία φορά σε αυτά τα επίπεδα τον Απρίλιο του 2022, πριν από την κατάρρευση του Terra που επιτάχυνε μια καταστροφή 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Τα μικρότερα crypto, όπως το Ether και το αγαπημένο Dogecoin κινήθηκαν επίσης υψηλότερα. Το Bitcoin σημείωσε άλμα 9,5% και ένας δείκτης με τα μεγαλύτερα 100 crypto κέρδισε περισσότερο από 4%. Η ευρεία άνοδος των κρυπτονομισμάτων ήρθε ακόμη και όταν το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές ήταν μικτό, με τα χρηματιστήρια στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ να υποχωρούν.

Οι επενδυτές είναι ολοένα και περισσότερο πεπεισμένοι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώνει τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται. Η ανατροπή του σκηνικό όσον αφορά τα επιτόκια έχει τροφοδοτήσει ένα ράλι στις παγκόσμιες αγορές και έχει αναζωπυρώσει το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

«Το Bitcoin συνεχίζει να υποστηρίζεται από την αισιοδοξία γύρω από τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2024», έγραψε σε ένα σημείωμα ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG Australia Pty. «Τα τεχνικά μοτίβα διαγραμμάτων δείχνουν τα 42.330 $ ως το επόμενο επίπεδο που πρέπει να προσέξετε», πρόσθεσε. Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων περιμένει επίσης το αποτέλεσμα των αιτήσεων από εταιρείες όπως η BlackRock Inc. για την έναρξη των πρώτων ETF Bitcoin spot των ΗΠΑ. Το Bloomberg Intelligence αναμένει ότι μια παρτίδα αυτών των προϊόντων θα κερδίσει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έως τον Ιανουάριο.

Πάντως ελλοχεύουν και κίνδυνοι που μπορεί να εκτροχιάσουν την ανοδική τάση στο Bitcoin. Ενας εξ αυτών είναι να εκπέμψει σήμα η Fed πως οι μειώσεις στα επιτόκια θα καθυστερήσουν αλλά και να υπάρξει αρνητική απάντηση από τις χρηματιστηριακές αρχές για τα ETFs. Παράλληλα ορισμένοι τεχνικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι το ράλι του ψηφιακού νομίσματος έχει παραταθεί.

Το άλμα του Bitcoin το 2023 έχει ξεπεράσει περιουσιακά στοιχεία όπως οι παγκόσμιες μετοχές και ο χρυσός.