ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» από Ιταλία στο Σύμφωνο Σταθερότητας;

Τζόρτζια Μελόνι
Associated Press

Η Ιταλία τον Σεπτέμβριο αύξησε τον στόχο για το έλλειμμα του επόμενου έτους στο 4,3% του ΑΕΠ από 3,7%

Η Ιταλία δεν θα δεχτεί νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μπορεί να εκπληρώσει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πασχίζουν σημειώσουν πρόοδο πριν το τέλος του έτους για την ανανέωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ανασταλεί από το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19, πρόκειται να επανέλθουν το επόμενο έτος με τροποποιήσεις που βρίσκονται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση από τις κυβερνήσεις. Η υπερχρεωμένη Ιταλία προτείνει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο επιεικείς.

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν σοβαρό να δεχθούμε κανόνες που είναι αδύνατο να διατηρηθούν», είπε ο Τζορτζέτι ενόψει της συνάντησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους κανόνες που θα διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι κανόνες της ΕΕ περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το χρέος στο 60% και θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν πειθαρχούν. Πάντως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά τα όρια.

Η Ιταλία τον Σεπτέμβριο αύξησε τον στόχο για το έλλειμμα του επόμενου έτους στο 4,3% του ΑΕΠ από 3,7% προηγουμένως και δεν υπάρχει πρόβλεψη για ποσοστό κάτω από το ανώτατο όριο του 3% της ΕΕ μέχρι το 2026, χωρίς ουσιαστικά καμία μείωση του χρέους την ίδια περίοδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση των κανόνων, εισάγοντας μια πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής που επικεντρώνεται στη μείωση των καθαρών πρωτογενών δαπανών - εξαιρουμένων των διακριτικών δημοσιονομικών εσόδων, του κόστους τόκων και των κυκλικών δαπανών για τη στήριξη της ανεργίας για τέσσερα έως επτά χρόνια.

Η Γερμανία ζήτησε επίσης από τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, να μειώνουν το χρέος κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ.

«Οι υπερβολικά αυστηρές πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής βλάπτουν την ανάπτυξη και επιδεινώνουν τις τάσεις του χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Τζορτζέτι.

Η Ιταλία, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει ήδη κερδίσει κάποιες παραχωρήσεις, καθώς ο υπουργός είπε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα θεωρηθεί «ελαφρυντικός παράγοντας» που δικαιολογεί μια απόκλιση από τη συμφωνημένη πορεία μείωσης των δαπανών.

Ο Τζορτζέτι θέλει να επιτραπεί στην Ιταλία να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή της για μια περίοδο επτά ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει το σχέδιο ανάκαμψης μετά τον COVID-19 και «χωρίς περαιτέρω όρους».

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ανησυχεί πως αν το νέο Σύμφωνα Σταθερότητας θέτει αυστηρούς κανόνες, αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το επόμενο έτος, καθιστώντας τη θέση της Ρώμης ακόμη πιο ευάλωτη.