ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Σε απελπισία οι καταναλωτές - Χρηματιστήριο τα... ψάρια και «χρυσάφι» τα λαχανικά

psari
Photo: Εurokinissi

Την κούρσα των αυξήσεων οδηγούν και τα λαχανικά τα κηπευτικά και τα φρούτα, παρουσιάζοντας άνοδο από 25% έως και 107%

Ιχθυοπωλεία που εμπορεύονται ψάρια και θαλασσινά παραπονούνται ότι οι ποσότητες που παραγγέλνουν έχουν δραματική πτώση λόγω της μειωμένης κίνησης στην αγορά και της ακρίβειας.

Σε έρευνα συμμετέχοντες καταναλωτές δήλωσαν πως μείωσαν θεαματικά τις αγορές τους εκτός από κασέρι/γραβιέρα (μείωση 77%), το μοσχάρι (75%), το τυρί φέτα (73%), το ελαιόλαδο (69%) και το ψάρι κατά 67%.

«Τσούζουν» και τα λαχανικά

Την κούρσα των αυξήσεων οδηγούν και τα λαχανικά τα κηπευτικά και τα φρούτα, παρουσιάζοντας άνοδο από 25% έως και 107%!

Το κουνουπίδι καταγράφει αύξηση στην τιμή χονδρικής κατά 114,3%, τα κολοκύθια διπλασίασαν την τιμή χονδρικής και πωλούνται στα 2 ευρώ από ένα που ήταν πέρυσι.

Το μπρόκολο κατέγραψε άνοδο στη χονδρική κατά 91,7% και πωλείται στα 2,3 ευρώ από 1,2 ευρώ πέρυσι. Ακολουθούν τα ντοματίνια με αύξηση 66,7% και τιμή πώλησης πλέον στα 2,5% ευρώ.

Ανατιμήσεις καταγράφονται επίσης στα φρέσκα κρεμμυδάκια που πλέον πωλούνται στη χονδρική προς 1,3 ευρώ από 90 λεπτά πέρυσι, αλλά και στα φασολάκια με τιμή στα 2,80, ακριβότερα κάτα 80 λεπτά.

Κρεμμύδια, καρότα, λάχανο και μαρούλι πωλούνται στη χονδρική προς 0,85 ευρώ, 0,75 ευρώ και προς 0,40, αντίστοιχα.

Αυξήσεις 20% με 30% μέσα σε έναν χρόνο έγιναν επίσης σε φλάσκες μελιτζάνες (1,30 €/κιλό), σκόρδα (0,38€/τεμάχιο), χοντρές πιπεριές, σπανάκι (1 ευρώ/ κιλό) και ντομάτες (1,20€/κιλό).

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία, χωρίς να υπολογίζονται οι επιδοτήσεις, αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 κατά 17% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανόδου του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής κατά 18,5%, καθώς και του δείκτη τιμών ζωικής παραγωγής, σε πολύ μικρότερο βέβαια ποσοστό, της τάξεως του 7,3%. Ωστόσο, σε μηνιαίο επίπεδο υποχώρησε κατά 4,4%.

Στη φυτική παραγωγή, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στο ελαιόλαδο, με την τιμή του να εκτοξεύεται κατά 106,8% συγκριτικά με τον περυσινό Σεπτέμβριο, στα λαχανικά και τα κηπευτικά με 31% και στα φρούτα με 25%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ η κατηγορία των τροφίμων εμφάνισε αύξηση της τάξεως του 9% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. «Πρωταθλητής» των αυξήσεων ήταν το λάδι με άνοδο 31,4% και ακολούθησαν «μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων» με 13,3%, τα φρούτα με 12% και τα λαχανικά με 10,8%. Κατά 9,5% αυξήθηκαν τα ψάρια και κατά 8,1% τα κρέατα.

Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν για τη διατροφή τους. Ακριβότερα κατά περίπου 15% θα πληρώσουν και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες εφόσον επιλέξουν να τα αγοράσουν, αφού οι αυξημένες πρώτες ύλες έχουν οδηγήσει και τους επαγγελματίες στα ζαχαροπλαστεία σε αυξήσεις.