ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζει η ακρίβεια - Στα ύψη οι τιμές βασικών τροφίμων

«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζει η ακρίβεια - Στα ύψη οι τιμές βασικών τροφίμων

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί η αγορά τροφίμων για τα νοικοκυριά, καθώς καλπάζει η ακρίβεια σε βασικές κατηγορίες αγαθών

Σαρώνει η ακρίβεια στα τρόφιμα με τις τσέπες των καταναλωτών να... στενάζουν, καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Οι τιμές στα τρόφιμα είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος πλέον για τα νοικοκυριά, αφού έχουν πάρει την ανηφόρα και δεν λένε να σταματήσουν, με ρυθμούς της τάξεως του 9% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζουν το ελαιόλαδο, 31,4%, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων 13,3%, τα φρούτα 12%, τα λαχανικά 10,8% και το κρέας 8,1%.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μέτρα για την αντιμετώπισης της ακρίβειας, καταρχάς με τη μόνιμη μείωση τιμής, αλλά και με το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ από την Τετάρτη 13/12 ενεργοποιείται και το καλάθι των Χριστουγέννων. Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι, ως μέτρο έναντι της ακρίβειας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπόσχεται συγκράτηση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, μέσω του καλαθιού των Χριστουγέννων.

«Στόχος μας είναι η συγκράτηση των τιμών, οι τιμές στο κρέας να είναι μικρότερες από αυτές του Πάσχα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πάντως σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Καταναλωτών το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων για 4 άτομα θα κοστίσει – περίπου – 147,15 ευρώ, ενώ για τα ίδια είδη, το κόστος ήταν 119,25 ευρώ.