ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» για το πετρέλαιο – Εκτιμήσεις για μειωμένη ζήτηση

«Βουτιά» για το πετρέλαιο – Εκτιμήσεις για μειωμένη ζήτηση
AP

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενέτειναν την πτωτική τάση για το πετρέλαιο λόγω της ανησυχίας για την πλεονάζουσα προσφορά και την επιβράδυνση της ζήτησης.

Το πετρέλαιο υποχώρησε 3% την Τρίτη, με το αργό Brent να αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο μετά την άνοδο των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η Federal Reserve είναι απίθανο να στραφεί σε μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενέτειναν την πτωτική τάση για το «μαύρο χρυσό» λόγω της ανησυχίας για την πλεονάζουσα προσφορά και την επιβράδυνση της ζήτησης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Φεβρουάριο υποχώρησαν 2,30 δολάρια ή 3%, στα 73,73 δολάρια το βαρέλι και διαπραγματεύονταν έως και τα 73,56 δολάρια, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 2,39 δολάρια ή 3,4%, στα 68,93 δολάρια.

«Το συναίσθημα παραμένει αρνητικό», δήλωσε ο Tamas Varga της χρηματιστηριακής PVM. «Δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την πλευρά της ζήτησης και το θεμελιώδες σκηνικό είναι αποθαρρυντικό».

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2024, με τον ΟΠΕΚ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να διαφωνούν ως προς την έκταση.
Σημειώνεται πως στις αρχές Δεκεμβρίου οι χώρες του ΟPEC+ συμφώνησαν σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου, συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) από τις αρχές του επόμενου έτους, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία που έχει υπερβεί την τρέχουσα εθελοντική περικοπή.

Οι νέοι συνολικοί περιορισμοί της παραγωγής ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια bpd από οκτώ παραγωγούς. Σε αυτό το ποσό έχει συμπεριληφθεί η επέκταση των εθελοντικών περικοπών της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας κατά 1,3 εκατομμύρια bpd. Σε μειώσεις της παραγωγής τους- αν και μικρότερης έκτασης από αυτές της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας προχώρησαν τα ΗΑΕ, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Καζακστάν, η Αλγερία και το Ομάν.