ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους κορυφαίους δείκτες Bloomberg τα ελληνικά ομόλογα

Στους κορυφαίους δείκτες Bloomberg τα ελληνικά ομόλογα

Η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει νέα ομόλογα 8 έως 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2024.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ ομόλογα το επόμενο έτος μετά την ανάκτηση του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει νέα ομόλογα 8 έως 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2024, είπε η πηγή, το η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή το σχέδιο δεν είναι ακόμη προς δημοσιοποίηση. Οι πωλήσεις θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα γραμμάτια του δημοσίου κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε.

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης, ανέφερε η ίδια πηγή. Το Bloomberg απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για σχόλια. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch και την S&P Global Ratings άνοιξαν την πόρτα σε μια δεξαμενή επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ομόλογα της χώρας, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους. Με την οικονομία της να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η μείωση του «μαξιλαριού» ρευστότητας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, ώστε να καθησυχάσει τις αγορές ότι η χώρα είχε αρκετά χρήματα για το χρέος εάν δεν μπορούσε να βρει χρηματοδότηση από τις αγορές, σημείωσε η πηγή. Αυτό το απόθεμα θα είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2024 και θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του έτους.

Τα 10ετή ομόλογα της χώρας ξεπερνούν τις επιδόσεις του ιταλικού χρέους από τον Μάιο, ενώ η διαφορά απόδοσης έναντι του ισοδύναμου της Ισπανίας βρίσκεται κάτω από τις 20 μονάδες βάσης, ένα σαφές μήνυμα ότι οι επενδυτές θεωρούν την Ελλάδα ως χώρα που δεν βρίσκεται σε κρίση.

Η Bloomberg Index Services ανέφερε πριν κάποιες ημέρες ότι θα επανεισάγει την Ελλάδα στους υψηλότερους δείκτες αναφοράς (top-tier global debt benchmarks) από την 1η Ιανουαρίου. Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Bloomberg Euro Treasury μετά την ένταξή τους.

Τέλος η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του καθαρού χρέους και το 2024. Η Ελλάδα είχε προαναγγείλει ότι θα μειώσει το χρέος ως αναλογία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 152,3% το 2024 από 160,3% φέτος και 207% το 2020.